Toprak Tapulu Arsa Payı Nasıl Belirlenir
  • 06-07-2018
  • 835 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Toprak Tapulu Arsa Payı Nasıl Belirlenir

İnşaatı henüz tamamlanmamış bir binadan gayrimenkul satın alındığında bu gayrimenkulün tapusu toprak tapusu olarak tescil edilmektedir. Bu sayede inşaatın tamamlanmaması durumunda ortaya çıkacak sorunlar önlenmiş olmaktadır.

TOPRAK TAPUSU NEDİR?

Toprak tapusu yani toprak tapulu arsa payı, inşaatı henüz başlamamış, tamamlanmamış projeler, iskanı alınmamış binalar ve kaçak yapılar için tescil edilmektedir.

Kat Mülkiyeti tapusunda gayrimenkulün metrekaresi yazar ve binada bağımsız bölüm olarak gösterilir. Toprak tapusu veya arsa tapusunda gayrimenkulün toplam arsa üzerindeki payı yazar.

 

 

TOPRAK TAPULU GAYRİMENKUL ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

İnşaat halinde ki bir projeden gayrimenkul satın alırken öncelikle inşaat firması ve müteahhit hakkında araştırma yapmak ve daha önceki projelerini incelemek gerekir. Bunun yanı sıra bina yapılacak arsanın tapu kaydı çok önemlidir. Konut olarak tescil edildiğinden emin olmak gerekir. Müteahhit veya inşaat firmasının izin ve teknik sözleşmelerini incelemek gerekir.

TOPRAK TAPULU DAİRE TERCİH EDİLMELİ Mİ?

İnşaatı devam eden gayrimenkulün tapusu toprak tapulu olabilir. Ancak inşaatı bitmiş olmasına rağmen hala toprak tapulu olan gayrimenkul için iskan alınmamış demektir. Bu da inşaatın projeye uygun yapılmadığı ve eksiklikler olduğunu gösterir. Eğer böyle bir gayrimenkul alınırsa DASK yani deprem sigortası yapılır fakat elektrik ve su kullanım ücreti şantiye bedeli üzerinden hesaplanır ki bu da oldukça yüksek bir bedeldir. Ayrıca toprak tapulu gayrimenkuller almak isteyenler banka kredisi kullanamamaktadırlar. Bankalar kat mülkiyet tapulu daireler için kredi vermektedir.

TOPRAK TAPULU ARSA PAYI NASIL BELİRLENİR?

Örneğin,

İnşaat alanı 2000 m2,

Tapuda ki payınız 26/338 şeklinde görünüyorsa;

2000 /338 x 26 ­­formülü ile arsa payı hesaplanır. Bu örnekte arsa payı 153, 84 m2’ dir.

Önceden belirlenmiş arsa payına itiraz edilebilir mi?

Toprak tapusunu, kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusuna dönüştürürken belirtilen arsa payı oranına dava açılarak itiraz etmek mümkündür.

İlanları Karşılaştırın