SERVİS GİRİŞİ NEDİR
  • 19-04-2018
  • 2,029 Görüntüleme
  • A +
  • A -

SERVİS GİRİŞİ NEDİR

SERVİS GİRİŞİ NEDİR?

Servis girişi, büyük binalarda mal ve personelin ana girişi meşgul etmeden hizmet verilmesini sağlayan ve genellikle yol ile bağlantısı olan servis amaçlı girişlerdir.

Büyük yapıların servis girişleri, hizmetlerin aksamadan verilebilmesi, gerekli malzeme ve iş gücünün giriş çıkışları, atıkların dışarı çıkarılması gibi işletme fonksiyonlarının en önemli alanıdır.

Alışveriş merkezleri gibi büyük yapıların servis girişleri, bünyesinde bulunan mağaza, restoran, kafe ve eğlence yerlerinin ürün ve eşyalarının nakliyesi sırasında nakliye araçlarının rahatça görevini yapabileceği şekilde tasarlanmalıdır. Binanın müşteri giriş çıkışı ve otoparkından farklı bir konumda olmalıdır. Ayrıca servis girişinin araç yoğunluğunu karşılayacak boyutlarda olması gerekir.

Son yıllarda alış veriş birimi, sağlık birimleri, spor üniteleri, konut ve ofis gibi bileşenlerden oluşan lüks site ve plazalarda da servis girişi önem kazanmıştır. Sanat galerileri, tiyatro,  opera gibi büyük sanatsal aktivitelerin yapıldığı kültür yapılarında da servis girişleri özenle düzenlenmektedir.

Süper marketlerin büyük mal girişlerinin düzenlenebilmesi için servis girişleri çok büyük önem arz eder. Hatta mahalle bazında faaliyet gösteren zincir küçük marketlerde bile ayrı bir servis girişi mutlaka düzenlenmektedir.

Günümüzde yoğun giriş çıkışların olduğu tüm yapılarda servis girişleri ciddiyetle planlanmaktadır.

Servis girişi kavramını kent ölçeğinde düşünecek olursak kentin ticari, kültürel, yönetim amaçlı bölgelerine giriş anlamında da kullanılır. Örneğin, küçük ve orta ölçekli sanayi ve depolama alanlarının yapılandığı organize sanayi bölgesi gibi kentsel alanların girişleri anlamında kullanılır.

Kentsel servis alanları, imar projelerinin uygulaması sırasında kurulur. Bölgede bulunan binalara ek olarak yapılan servis girişlerinde restoran, sinema, otopark, mağazalar, hastane ve otel gibi insanların ihtiyaçlarını sağlayan kurumlar yer alır. İmar projelerinde tanımlanan bölgelerin kalkınmasında kentsel çalışma alanlarının servis alanlarının etkisi büyüktür.

İlanları Karşılaştırın