İSKANI OLMAYAN BİNA SATILABİLİR Mİ YA DA SATIN ALINABİLİR Mİ
  • 13-08-2018
  • 712 Görüntüleme
  • A +
  • A -

İSKANI OLMAYAN BİNA SATILABİLİR Mİ YA DA SATIN ALINABİLİR Mİ

İSKANI OLMAYAN BİNA SATILABİLİR Mİ YA DA SATIN ALINABİLİR Mİ?

İskanı olmayan bina denilince anlaşılması  gereken belediye tarafından verilen oturma iznini almamış bir bina demektir. Bir binaya belediye tarafından iskan verilmemesinin ciddi nedenleri vardır. En başta gelenleri inşaatın belediye onaylı projesi olmaması,  binanın imar mevzuatına uygun olarak yapılmaması veya tümüyle kaçak yapılması gibi nedenler gelmektedir. Ayrıca onaylı da olsa inşaatın projesinde gösterilen şekilde yapılmaması ve standarda uygun olmayan malzemeler ile yapılmış olması da diğer önemli nedenlerdendir. 

İskanı olmayan bir binayı almak demek birçok riski de beraberinde almak demektedir. En başta kat mülkiyetine geçilmediği binanın hangi bölümünü aldığınız meçhul durumdadır. Ayrıca yapının fiili kullanımı için gerekli yasal elektirik, su, gaz ve kanalizasyon gibi hizmetlerden faydalanamazsınız. Bu bağlantılar için yapıya iskan alınması şartı vardır.

Son olarak genel olarak krallara uygun inşa edilmiş ancak vergi ve harçların ödenememiş olması müteahhidin işi tam teslim edememiş olması gibi nedenler ile iskanın alınmamış olması söz konusu olup içinde oturma olanağı olmayan ama sorunların çözülebilir olduğu özel durumlar olabilir.

İnşaatın devamı sırasında satın alınan binalarda da bina iskansız olarak satılmaktadır. Binanın iskan alabilmesi için kurallara uygun olarak tamamen birmiş olması gerekmektedir. Dolayısı ile inşaat halindeki veya proje üzerinden satın alınan binalarda iskan söz konusu değildir.

İskansız bir binanın alınmasında birçok sakınca vardır. Öncelikle birmiş gözüken ama iskanı olmayan binalarda ciddi riskler bulunur. İskan alınmama nedeni binanın kaçak olması, imara aykırı yapılması gibi ciddi sorunlara sahip olması anlamına gelmektedir. Bu tür binalardan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Proje üzerinden veya devam eden binaların alınmasında yine riskler olmasına rağmen yapımcı firmanın ciddiyeti ve verdiği garantiler iyice incelenmeli ve müteahhidin işi bitireceğine ciddi garantiler aranmalıdır.  

 

İlanları Karşılaştırın