İlk Köysel Dönüşüm Projesi
  • 11-05-2018
  • 623 Görüntüleme
  • A +
  • A -

İlk Köysel Dönüşüm Projesi

İlk Köysel Dönüşüm Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilk Köysel Dönüşüm gerçekleştirildi. Proje kapsamında gerçekleştirilen ilk örnek ise Kütahya’nın Aslanpaşa ilçesine bağlı Kureyşler köyü olmuştur. İlk köysel dönüşüm projesi uygulamasının ardından Kureyşler köyğnde yapılan Kureyşler Barajı’nın yapımından sonra bazı evler baraj suları altında kaldı. Bu köylüler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 10 yıl vade ile ödeme şansı tanınan yeni konutlara taşındı.

Projenin amacı köylerde inşa edilen sağlıksız ve kimliksiz yapıların yıkılarak, yerine yöresel mimari ile geleneksel köy hayatının birleştiği yeni yapılar inşa etmek. Projenin hayata geçirildiği Kureyşler köyündeki vatandaşlar kent konforuna sahip bir köy hayatı yaşıyorlar. Kureyşler köyünde yöresel mimariye uygun bir tarzda 60 parselden oluşan 30 adet konut inşa edilmiştir. Bu konutların bodrumlu olanları 260 metre kare bodrumsuz olanları ise 130 metre kare büyüklüğüne sahiptir. Vatandaşlar kendi talepleri doğrultusunda inşa edilen bu konutlarda kent konforunda bir yaşam sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, yaptığı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kırsal alanlardaki yaşam kalitesini arttırmak amacıyla hayata geçirdiği bu projenin Kureyşler köyündeki ilk örneği için 6 milyon lira harcandığını belirtti. Bu proje aynı zamanda Türkiye için de iyi bir örnek oldu. Can açıklamasına projenin özel projelerinden biri olduğunu da ekledi.

Proje olarak ilan edilen yapının içerisinde köy konağı, köy camisi, müştemilatları, tandır evi, Pazar yeri, fırın yöresel mimariye uygun tarzda inşa edilmiştir. Projenin en büyük amaçlarından biri de köylerden kentlere yapılan göçleri engellemek. Köyü tatil beldesi konumuna getiren köysel dönüşüm projesi kapsamında tek eksik doğalgazdır. Bunun da tamamlanmasıyla birlikte proje asıl amacına ulaşmış olacak.

İlanları Karşılaştırın