EV KİRALARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
  • 29-04-2018
  • 611 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EV KİRALARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

EV KİRALARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Ev kiralama süreci maddi manevi zor bir dönemdir. Taşınmanın zorlukları yanı sıra istenilen nitelikte ve bütçede bir ev bulabilmek için arayış içinde olmak ve seçim yapmak da yorucu bir süreçtir. Bu süreci rahat geçirmek ve doğru evi kiralamak için bazı hususlara dikkat etmek gerekir.

Günümüzde teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde internet üzerinden kiralık ev aramak ve bulmak eskiye nazaran çok daha kolay. Gayrimenkul danışmanlık şirketlerinin internet sitelerinde her bölgede kiralık ev ilanları bulmak mümkündür. Ayrıca bölge değiştirmeyecek ve yaşadıkları bölgede ev kiralayacak olanlar için süreç daha kolay olmaktadır. Çevre, eş, dost sayesinde tam da istenilen nitelikte bir ev bulunabilir. Ancak yeni bir şehir, semt ya da mahalle söz konusu ise istenilen evin niteliklerine bölgenin nitelikleri de eklenmektedir. Okul, sağlık hizmetleri, alışveriş ve sosyal imkanları araştırmak ve karar vermek süreci zorlaştırmaktadır. Böyle bir durumda ilk önce internetten kiralık daireler araştırılıp özellikleri, fotoğrafları ve konumu incelenip seçilen evlerin liste yapılması işi kolaylaştıracaktır. İkinci aşama, listede ki evleri tek tek gezip görmek ve artı – eksilerini not etmek gerekir.

Ev kiralamak için belirlenen bütçenin üzerine çıkmamakta fayda vardır. Bu da genellikle aile bütçesinin en fazla % 30’u olmalıdır.

Konut kiralamanın en dikkatli olunması gereken noktası kontrattır. Kontrat ile her iki taraf da birbirine karşı borçlanmaktadır. Bu karşılıklı alışverişin ilerde sorun yaratmaması için kiralayan da kiracı da beklentilerini açık bir şekilde ifade etmelidir. Ve tüm bu detaylar kontrata yazılmalıdır.

Kontrat imzalamadan önce evin tapu kaydı incelenmeli ve karşınızdaki kişinin evin gerçek sahibi olduğundan emin olmanız gerekir. Özellikle de tapu hisseli ise ve birden fazla mal sahibi varsa hepsinin onayı gerekmektedir.

Kira kontratına evin ne durumda teslim alındığı açık bir şekilde yazılmalı ve demirbaşlar belirtilmelidir. Elektrik, su, doğal gaz sayaçlarındaki meblağ kesinlikle araştırılmalı ve borç olup olmadığı öğrenilmelidir.

Kira bedelinin oranı, ödeme zamanı, ödemenin nereye yapılacağı kontrata yazılmalıdır. Ayrıca apartman aidatı, depozito gibi hususlarda kira kontratına geçirilmelidir. Sözleşmenin ne kadar süreliğine geçerli olduğu ve kira artışlarının ne kadar olacağı belirtilmelidir.

İlanları Karşılaştırın