Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler
  • 24-06-2018
  • 534 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

Birçok kişinin hayali yeni bir eve sahip olmaktır. Özellikle henüz ev sahibi olamamış kişilerin en büyük hayalidir. Bu durumda ev alırken dikkat edilmesi gereken faktörler vardır. İnsanların yaşam şartları, hızlı yaşamayı gerektiren koşullar, ekonomik ve siyasi belirsizlikler, yaşanan iş stresi, sosyolojik değişiklikler ev alma sürecinde etkilidir. Dekorasyon ve online iç mimarlık hizmetleri sunan EvimiTasarla.net‘in kurucuları Banu Hatipoğlu ve Ebru Tamer 2020 için konut planları yapılırken isteklere yaşam koşullarındaki değişikliğe paralel olarak cevap verebilecek ve daha ferah, özgür mimari projelerin üretileceğine dikkat çekti.

Ev alırken müteahhitten alınan konutlarda belirlenen net ve brüt metre kare farkına dikkat edilmelidir. Bu alanda tüketiciyi koruyucu şartnameler çıkmıştır fakat, konut satış kataloglarında kimi zaman yanıltıcı bilgiler yer almaktadır. Yaşayacak kişi sayısına göre metre kare alnına karar vermelisiniz. Varsa mimari yerleşim planı incelenerek evdeki mekanların ölçümleri yapılarak krokiler hazırlanmalı ve mevcut mobilyaların yerleşim şemaları çizilmelidir. Mobilyalar yeni alınacak olsa dahi dekorasyon aşamasında ölçme çalışması işi kolaylaştıracaktır. Evinizi yaşam senaryonuza uygun olarak kurgulayın. Ev alırken ışık alıp almamasına dikkat edin. Doğal ışığı bolca alan bir evde ışık kontrol edilebilir, fakat ev yetersiz ışık alıyorsa herhangi bir şey yapılamaz. Eve bakıldığı zaman pusu yardımı ile yön tayini yapılabilir.

Binanın ısıtma sisteminin münferit mi yoksa merkezi mi olup olmadığı sorgulanarak uygun olanın tercih edilmesi gerekir. Gündüz evde kimse yokken ısıtma giderini azaltmak için çoğu kişi münferit ısıtma sistemini tercih etmektedir. Binanın dış cephesinde ısı yalıtımı olup olmadığı sorgulanmalı, pencere doğramalarında ısı yalıtımı sorgulanmalı, ev çatı katında ise çatının su yalıtımı, zemin katta ise zeminde yapılan su yalıtımı konuları da önemlidir.

Ayrıca evin rutubet durumunun, binanın giriş çıkış uygunluğunun, fiziki şartlar ve mimari yapı gibi özelliklere de dikkat edilmelidir.

İlanları Karşılaştırın