En Pahalı ve En Ucuz İller Belli Oldu
  • 22-05-2018
  • 598 Görüntüleme
  • A +
  • A -

En Pahalı ve En Ucuz İller Belli Oldu

En Pahalı ve En Ucuz İller Belli Oldu

Yapılan son araştırmalar neticesinde Türkiye’nin en pahalı ve en ucuz illeri açıklandı. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde TL’nin satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi amacıyla TÜİK Bölgesel Satın alma Gücü Paritesi (BSGP) gerçekleştirdi. 2017 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ) verilerine göre İstanbul 114,8 ile fiyat endeksi en yüksek il olurken, Ağrı, Kars, Ardahan ve Kars illeri 93,5 ile en düşük bölgeler oldu. İstanbul Türkiye ortalamasına göre yüzde 14,8 daha pahalı iken, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan yüzde 6.5 ile en ucuz illerdir.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. düzey detayı ile farklı bölgelerdeki fiyat endeksleri karşılaştırıldı. Türkiye ortalamasına göre fiyat endeksi 100’den fazla olan bölge pahalı, 100’den küçük olan bölge ise ucuz olarak belirlenmiştir. Gıda, alkolsüz içecekler gurubunda, 111,0 fiyat endeksi ile en pahalı bölge İstanbul olurken, 94,9 fiyat endeksi ile en ucuz bölge Şanlıurfa ve Diyarbakır olmuştur.

Giyim ve ayakkabı kategorisinde, 110,6 fiyat endeksi ile en pahalı il İzmir olurken, 84,1 fiyat endeksi ile en ucuz iller Ağrı, Kars, Ardahan ve Iğdır olmuştur. Konut grubunda, 150,1 fiyat endeksi ile en pahalı il İstanbul olurken, 84,5 fiyat endeksi ile en ucuz iller Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman olmuştur.

Ulaştırma grubunda 107,1 fiyat endeksiyle en pahalı il İzmir olurken, 93,5 fiyat endeksiyle en ucuz iller Şanlıurfa ve Diyarbakır olmuştur. Lokanta ve oteller kategorisinde 118,3 fiyat endeksiyle en pahalı il Ankara olurken, 91,7 fiyat endeksiyle en ucuz iller Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye olmuştur.

Ev eşyası gurubunda 108,7 fiyat endeksiyle en pahalı il İzmir olurken, 89,5 fiyat endeksiyle en ucuz iller Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye olmuştur. Sağlık grubunda 145,3 fiyat endeksiyle en pahalı il Ankara olurken, 73,8 fiyat endeksiyle en ucuz iller Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman olmuştur.

Eğlence ve kültür grubunda 106,6 fiyat endeksiyle en pahalı il İstanbul olurken, 94,9 fiyat endeksiyle en ucuz iller Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman olmuştur. Eğitim grubunda fiyat endeksiyle en pahalı il İstanbul olurken, 76,9 fiyat endeksiyle en ucuz iller Şanlıurfa ve Diyarbakır olmuştur.

İlanları Karşılaştırın