- 10-04-2018
- 2,036 Görüntüleme
- A +
- A -
EĞİTİME KATKI PAYI NEDİR?
EĞİTİME KATKI PAYI NEDİR?
Vergi Mükellefi vatandaşların, kanunda belirtilen işlemleri yapmaları halinde eğitim ve öğretim için belli bir miktarda ödeme yapmalarına eğitime katkı payı denir. Vatandaşların belirtilen işlemleri yapmaları karşılığında devlete ödedikleri bir vergidir.
Eğitime katkı payı vergisi ödemeleri Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edilerek Milli Eğitim Bakanlığı’na iletilmekte ve Türkiye’ de ki eğitim kurumlarının düzeltilmesi, yeni eğitim kurumlarının açılması ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi için kullanılmaktadır. 1997 yılından itibaren bir takım işlemler, beyannameler ve kağıtlardan eğitim katkı payı alınmaktadır.
Eğitim katkı payı ödemesi alınan işlemler;
Taşıt alım satım vergileri, motorlu taşıtların kayıt ve tescil işlemleri
Milli Piyango İdaresi Şans oyunları
Gümrük İdarelerine verilen beyannameler
Silah taşıma ve bulundurma ruhsatları
At yarışları
Hava yolu ile iç hat yolcu taşımacılığı
Cep telefonu için GSM aboneliği tesis edilmesi
Tapu işlemlerinde harç mükellefiyeti doğuran her bir işlem
Eğitime Katkı Payından muaf tutulacak kişi ve kurumlar;
Yabancı Devletlerin Türkiye’ de bulunan diplomatik temsilcileri, konsoloslukları
Uluslararası anlaşmalar uyarınca vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşların temsilcilikleri
EĞİTİME KATKI PAYI VERGİSİ
Eğitime katkı payı uygulaması, 1997 yılında kabul edilerek Resmi Gazete’de yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. 1999 yılında Marmara Bölgesi depremi nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kayıpları gidermek için 4481 sayılı Kanun ile Eğitime katkı payı yanında Özel İşlem Vergisi alınması yasası getirildi. Böylece eğitime katkı payı için ne kadar vergi ödeniyorsa aynı tutarda Özel İşlem Vergisi de ödenmesi kararlaştırıldı.
2000 yılında kanunda yapılan değişiklikle Özel işlem vergisi tutarları on katına çıkarıldı. Yani 2000 yılı için eğitime katkı payı 500.000 TL iken Özel işlem vergisine 1.000.000 TL ödeniyordu. Yıllar içinde bu oranlar değişerek devam etti.