BİTMEMİŞ PROJEDEN EV ALMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
  • 18-12-2018
  • 8,114 Görüntüleme
  • A +
  • A -

BİTMEMİŞ PROJEDEN EV ALMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

BİTMEMİŞ PROJEDEN EV ALMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Henüz inşaatı devam eden ya da inşasına başlanmamış olan projeden ev almak birçok kişiye daha avantajlı gelmektedir. Daha uygun şartlarda ödeme imkânı ile sıfır daire sahibi olmak açısından bitmemiş projeden ev almak tercih edilmektedir. Ancak bu kararı vermeden önce dikkatli olmak ve inşaat firması, müteahhit hakkında araştırma yapmak gerekmektedir. Aksi halde maddi manevi zarara uğramak kaçınılmaz olacaktır.

Bitmemiş projeden ev almak niyetindeyseniz öncelikle projeyi uygulayan inşaat firmasının daha önce ki projelerini zamanında bitirip bitirmediğinden, sözleşmeye uygun bir şekilde evi eksiksiz teslim ettiğinden emin olmanız gerekir. Bunun içinde söz konusu inşaat firması veya müteahhitten ev satın alan kişilerle görüşmeniz mantıklı olacaktır. Evi zamanında teslim aldılar mı, sorun yaşadılar mı gibi soruların yanıtları doğru kararı vermeniz açısından önemlidir.

Bitmemiş projeden uzun vadeli uygun taksit ödemeleri ile ev satın almayı düşünüyorsanız mutlaka fiyat değerlendirmesi yapmalısınız. Fiyat değerlendirmesi için satışa çıkarılan proje aşamasındaki daire ile emsal dairelerin fiyatlarının karşılaştırılması önemlidir. Aynı çevrede ki aynı özelliklere sahip dairelerin metrekare fiyatlarını bilmek ve söz konusu projedeki daireler fiyatları karşılaştırılmalıdır.

Bir başka önemli konu da bitmemiş projeden satın alacağınız dairenin metrekaresinin net mi, brüt mü belirtilmiş olduğudur. Bazen inşaat firmalar brüt olarak göstermektedir. Normal şartlarda gayrimenkullerin net ve brüt metrekare oranı yüzde 30’dur. Bu oran firmaların yanıltması sonucu yüzde 50’ye çıkabilmektedir. Bu da satın alımda ciddi yanılmalara neden olmaktadır.

BİTMEMİŞ PROJEDEN EV ALMAK İÇİN ÖDEME VE MADDİ AÇIDAN ÖNEMLİ NOKTALAR

Bazı firmalar bitmemiş projeden ev satarken taksit bedelini düşük tutmaktadır. Bu gibi durumlarda uygun taksit imkanı sağlandığı için hemen projeyi kabul etmemek gerekir. Peşinat ve ara ödemeler iyice değerlendirilmeli, ödeme tarihleri doğru planlanmalıdır.  Aksi halde taksitlerini kolay ödediğiniz evin ara toplu ödemelerinde sıkıntıya düşebilirsiniz.

Bitmemiş projeden ev alırken ilerde doğabilecek masraflar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Projenin kombi, mutfak, banyo, vestiyer gibi ihtiyaçlarının hangilerini karşıladığına, ne kadar masraf çıkacağına, aidatların ne kadar olacağına dikkat etmek ve hesabı ona göre yapmak gerekir. Eğer bitmemiş projeden aldığını evi kiraya vermeyi düşünüyorsanız aidatın ev kirasına ne kadar etki edeceğini, bu tutarın kiracılar için kabul edilebilir olduğuna emin olunmalıdır. Aidat ödemeleri kiraya oranla büyük bir meblağ ise evi kiraya vermeniz daha zor olacaktır.

BİTMEMİŞ PROJEDEN EV ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TEKNİK DETAYLAR NELERDİR?

Projeyi uygulayan müteahhit ve inşaat firmalarının evi satın alacak kişilere teslim tarihini belirtmeleri gerekir. Teslimin geciktiği durumlarda 6 aylık gecikmeler için ne tür plan uygulanacağını, bu gecikmenin nasıl telafi edileceğini belirtmeleri gerekmektedir. Teknik şartnameler incelenmeli ve şartnameye uygun bir şekilde teslim edileceğinden emin olmak gerekir. Projede belirtilen otopark, havuz, bahçe, ortak sosyal alanlar, çocuk yun alanları incelenmeli ve projenin uygulanması sırasında kontrolleri sağlanarak uygulandığından emin olunması avantaj sağlamaktadır.

Aynı şekilde dairelerin içinin projeye uygun şekilde yapılmış olması, kalitesi ve eksiksiz olması gerekir. Projede ki bu alanlar iyice incelenmeli ve karar verilmelidir.

Projede belirtilen bu teknik detayların proje süresince kontrol edilmesi açısından bu bilgilere sahip olmak önemli olmaktadır.

Dairenin projeye uygun olması kadar çevre ve ortak kullanım alanlarının da projeye uygun yapılmış olması gerekir. Eğer tam tersi bir durum varsa zamanında müdahale ederek hak aramak, sorun yaşamamak için önemli ayrıntılardır.

İlanları Karşılaştırın