BALKON NEDİR?
  • 06-03-2018
  • 1,012 Görüntüleme
  • A +
  • A -

BALKON NEDİR?

BALKON NEDİR?

Yapılarda genelde dış cephede yapı dış kabuğunun dışında oluşturulan ve düşme tehlikesine karşı korkuluk, duvar önlemler alınmış mekanın açık havadaki devamı olan çıkmalar balkon olarak adlandırılır. Balkonların mutlaka dış cephede yapılmadığını da eklemek gerek.  Balkon kelimesi İtalyanca balcone kelimesinden hemen tüm dünya dillerine yayılmıştır. Balkon kavramı tarihte dini veya sosyal törenlerde imparatorun halktan bağımsız bir yerde oturmalarını sağlama fikrinden çıkmıştır. Ayrıca yine sinema konser salonu gibi mekanlarda oluşturulan ara katlar da balkon olarak tanımlanır.

Günümüzde daha çok konutlarda ve bazen de işyerlerinde kullanılan balkonlar kullanılan mekanların açık havaya ulaştığı yerlerdir. Çok değişik fonksiyonlara kavuşan balkonlar en başta emiz hava almak, yemek yemek, çiçek yetiştirmek, çamaşır asmak, depo olarak kullanmak, gibi fonksiyonlara yardım eder. Genelde tamamen açık olarak yapılan balkonlar süreç içinde kısmen veya tamamen kapatılmaktadır. Şüphesiz yapılan kapatmanın tür ve tekniğine göre farklı mevsimlerde kullanımdan ya da tamamen balkon olma fonksiyonu kaybeden balkonlar bağlı bulunduğu kapalı mekanın bir devamı olurlar. Odanız büyür ama balkonunuz artık yoktur.

Tamamen kapatma dışında özel taşıyıcısı ve cam kullanılarak kapatılan balkonlar gereğinde açılarak balkon olma fonksiyonlarını sürdürebilir. Kış balkonları bunlara en güzel örneklerdir. Sürme veya katlanır bir cam sistemi ile kolayca kapatılabilir veya açılabilir. Bu uygulama ile balkonlar daha çok kullanılma olanağına kavuşabilir.

Esas olarak balkonların kapatılması imar mevzuatına aykırıdır. Balkonlar açık alanlardır ve kapatıldığında ruhsat alınan metrekare aşılmış olur. İmarda verilen metrekare büyüklüğünü değiştirme amacı ile yapılan balkon kapatmaları belediyelerce yıktırılma durumunda kalabilir. Ayrıca her katta mal sahibince gelişi güzel yapılmış farklı görünüşteki balkon kapatmaları şüphesiz çok çirkin bir görüntü oluşturmaktadır. Balkonlarda geçici kapatma elemanları projesinde olmalı ve bunun haricinde yapılmamalıdır.

İlanları Karşılaştırın