Arsa Satın Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler
  • 24-06-2018
  • 675 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Arsa Satın Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Arsa Satın Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Arsalar, üzerinde yapı inşa edilebilen fakat tarım yapılamayan, belediye sınırları içinde kalmış parsellenmiş topraklardır. Arsa almanın önemi uzun yıllardır vurgulanmaktadır. Arsa satın almadan önce bilinmesi gerekenler şunlardır;

  • Satın alacağınız arsanın hisse oranına dikkat edin. Hisseli tapuya sahip arsalardan uzak durun
  • Tapu cinsinde arsa yazması imarlı olduğu anlamına gelmektedir. Eğer tarla yazıyorsa imarsız olduğu ya da imar gördükten sonra tapu alındığı anlamına gelmektedir.
  • Arsa toprağının jeolojik yapısı hakkında bilgi alınmalıdır. Toprak yapısının kayan arazi olması ticari anlamda bir kayıp olduğu anlamına gelmektedir.
  • Arsanın konut arsası mı, ticari arsa mı ya da tarla mı bilinmesi gerekir.
  • Arsanın civarında yol, hastane, metro gibi alanların olması projeler için büyük avantaj sağlamaktadır. Bu civarlarda arsa satın almanız yararlı olacaktır.
  • Arsa alırken orman arazileri, dere yatakları, denize sıfır araziler ya da köprüler büyük bir risk taşır. Bu alanlarda kamulaştırma ya da kısıtlama ile karşılaşılabilir.
  • Arazinin yüksekliği, , eğimi, heyelan riski, taban alanı ve yüksek gerilim hattı gibi detaylara da bakılması gerekir.
  • Arsa satın alınmadan önce yeri görülmelidir. Aynı şekilde internet üzerinde ilanı varsa kontrol edilmelidir. Ayrıca uzman kişilerden fikir almak ta bu noktada önemlidir.

 

İmarsız toprak parçasına arazi ve imarlı olana ise arsa denir. Bunu da unutmamak gerekir. Tapu senedinde arsa yazması sizi yanıltmasın. Bu durum arsanın imarlı olması anlamına gelmez. Ancak böyle bir durumla karşılaşırsanız bunu İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır.

Arsa satın alınmadan önce bilinmesi gereken 3 önemli kriter

Yeni bir ev almayı amaçlayanlar tercihen daha çok arazi satın almaya yönelebilirler. Arsa alırken de birtakım şeylere dikkat etmek gerekir.

  • Arazinin kara temelleri ayrıntısına göre arazinin imar ve kullanım kısıtlamaları incelenmelidir. Eğer arazi üzerinde konut yapılacaksa, kamu hizmetlerine erişim olanağı göz önüne alınmalıdır. Elektrik, kanalizasyon, su ve kablo bağlantılarına yakın olmak birçok açıdan faydalıdır. Hem zamandan hem de paradan kazanç sağlar. Aynı şekilde kamu yolu erişimi de büyük bir kolaylıktır. Arazinin yakınında bulunan mahallelerin geleceği konusunda yerel planlama departmanıyla görüşme yapılarak doğru bir adım atılabilir.
  • Arazinin kullanım amacına bağlı olarak kredi, peşinat ve faiz oranı gibi şartlar ortaya çıkar. Bunlar da bankanın doğrudan riske girmesi demektir. Eğer arazi kredisi alınacaksa bu ev satın almaktan daha hassas bir özellik gösterir. Çünkü ev, bankaya acil bir şekilde somut bir teminat verir. Arsa satın alındığı zaman; işleyiş, konut ve vergi ödemeleri farklıdır. Bu miktarların kredilenmesi de farklı olur. Eğer banka, kredi verecekse işleyiş kısmı da değişiklik gösterir.
  • Arazi satın alırken, konumu, en önemli faktördür demek yanlış olmaz. İlerde değerlenecek olan bir arazi sayesinde büyük bir kâr elde edilebilir. Arsanın şekline de dikkat etmek gerekir. Yuvarlak ya da yamuk arsalarda bina inşası oldukça zordur. Bu nedenle de pek tercih edilmez. Yani arsaya bir inşaat mühendisi ya da müteahhit gözü ile bakmak gerekir.

Araziler, imarsız olan toprak parçalarıdır. Arsa satın alındığı zaman, imarlı gelirse yüksek kazanç elde edilir. Bulunduğu bölgeye bağlı olarak da değeri artar. Arsalar, bölgesindeki nüfus ve ticaret arttığı zaman da değerlenir. Arazilerin bölge gelişim planlarını takip ederek bu gibi konularda bilgi sahibi olmak mümkündür. Böylece uygun koşullarda bir arazi elde edilebilir. Uzmanların verdiği bilgilerde yol gösterici olurken iyi bir araştırma yapmakta büyük önem arz eder.

 

İlanları Karşılaştırın