2018 KİRA GELİR VERGİSİ NE KADARDIR?
  • 29-04-2018
  • 643 Görüntüleme
  • A +
  • A -

2018 KİRA GELİR VERGİSİ NE KADARDIR?

2018 KİRA GELİR VERGİSİ NE KADARDIR?

İstisna bedeli, her yıl vergi için belirlenen kira sınırının tutarıdır. Konut, iş yeri, mesken olarak ayrı ayrı belirlenmektedir. Mülk sahipleri bir yıl içinde istisna sınırının üstünde kira geliri elde ederlerse kira gelir vergisi ödemek durumundadırlar. O yılı takip eden mart ayı içinde gelir beyanında bulunmak gerekir. Bu beyan doğrultusunda ne kadar kira gelir vergisi ödeneceği hesaplanmaktadır.

Kira gelir vergisi her yıl yeniden hesaplanır. 2018 yılı kira gelir vergisi istisna bedeli Resmi Gazete’ de açıklanmıştır. Bir yıl içinde kira gelirinden elde edilen kazançtan o yılın istisna bedeli düşürülür ve kalan kısım vergilendirilir.

Mülk sahibinin kirada olan tüm mülkleri için ayrı ayrı istisna bedeli hesaplanmaz. Tümünün kira bedeli üzerinden düşülerek hesaplanır.

2018 yılı istisna bedeli, iş yerleri için 30.000 TL, konutlar içinde 3900 TL belirlenmiştir. Kira gelir vergisi iki eşit taksit olarak Mart ayında ve Temmuz ayında ödenmektedir.

5 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan torba yasayla, 2018 yılı kira gelir vergisi hesaplamalarında köklü değişiklik yapıldı ve istisna bedeli de Resmi Gazete’de yayınlandı.

2018 yılı kira gelir vergisi hesaplamalarında neler değişti?

Torba Yasa çıkmadan önce fatura ya da herhangi bir gider belgesi gerekmeden kira gelirinin yüzde 25’i gider olarak düşürülmekteydi.  Bu gider düşürüldükten sonra kalan kira geliri üzerinden de vergi hesaplanıyordu. Örneğin 2017 yılında 1500 TL kira geliri için götürü gider işlemi uygulaması ile 1586 TL gelir vergisi ödenecekken 212 TL artışla 1.789 TL vergi ödenmektedir. Yani % 25 olan belgesiz götürü gider oranı % 15’e düştü. Bu durumda gerçek gider tercih edilmektedir. Geliri kadar gideri olanlar bunu belgelediklerinde vergiden muaf olmaktadırlar. Bu belgelerinde 5 yıl saklanması gerekmektedir.

İlanları Karşılaştırın