SİTEDE KAT BLOK OLARAK KAT MÜLKİYETİ ALINABİLİR Mİ
  • 13-06-2018
  • 1,198 Görüntüleme
  • A +
  • A -

SİTEDE KAT BLOK OLARAK KAT MÜLKİYETİ ALINABİLİR Mİ

SİTEDE KAT BLOK OLARAK KAT MÜLKİYETİ ALINABİLİR Mİ?

Bağımsız bölüm yapıda gerekli tüm fonksiyonları ile birlikte kullanıcısına yeterli hizmet alanlarını verebilen yapı parçası diye bir tanım yapabiliriz. Örneğin bir daireden bahsediyor isek bu bağımsız bölüm mutfak, banyo, wc, oturma ve yatma mekanlarını asgari standartlarda sağlayan yapı bölümü anlaşılır. Belli bir bağımsız bölümün mülkiyetine kat mülkiyeti adı altında sahip olabiliriz. Bu gerekli bağımsız bölüm özellikleri kullanılacak mekanların özelliklerine göre değişiklikler gösterir. Depo, dükkan gibi.

Ancak bir yapı ve özellikle de siteler sadece bağımsız bölümlerden oluşmazlar. Bahçe, kat koridorları, sığınak, kapalı açık otoparklar gibi diğer ortak mekanlar ile birlikte var olmak zorundadır. Bu yüzden kat mülkiyeti tapusunda kat mülkiyetine ait mekanlar tam ve eksiksiz olarak belirtilmeli ve kat mülkiyetine ve ortak kullanıma ait alanlar tam olarak ayrılmalıdır.  Bu alanların kullanım amaç ve yetkileri tamamen farklıdır. Daha sonra ortak bölümlerin kullanımı hakkında kat maliklerinin beşte dördü onayı gerektiğinden bağımsız bölümünüze nerelerin dahil olduğunu tam olarak bilmeniz çok önemlidir.

Diğer tüm yapılarda olduğu gibi sitelerde de kat mülkiyetine geçiş için öncelikle belediyelerce onaylanmış projeler ile tam olarak uyumlu yapılmış ve tüm inşaat işleri tamamlanmış olması gerekir. Yapının tüm ortak kullanım alanları ve kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümleri tam olarak belirtilmiş olması gereklidir. Yapıların iskanının alınabilmesi için tanımlanmış yapının tamamı için başvuruda bulunulur ve pay sahiplerinin en az beşte dördünün kat mülkiyetine geçmesi gerekir. Bir sitedeki farklı blokların ayrı ayrı iskanlarının alınması bu anlamda söz konusu olamaz.  Özel bir durum olarak aynı arsa üzerinde olmayan ancak yan yana parsellerde yapılmış bir sitede ayrı ayrı arsalar özelinde kat mülkiyeti oluşturulması mümkündür. Aslında bu tür yapıları tam olarak bir site değil ayrı binalar olarak değerlendirmek gerekir.

İlanları Karşılaştırın