Kentsel Dönüşüm Nedir
  • 20-05-2018
  • 570 Görüntüleme
  • A +
  • A -

Kentsel Dönüşüm Nedir

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Kentsel dönüşüm kanunundan yararlanmak için binalarınız için kentsel dönüşüm kuruluşlarına başvuru yaparak, deprem risk raporu almanız gerekmektedir. Deprem riski raporunda yer alan bilgiler neticesinde ömrünü tamamlamış, hasarlı ve riskli binalarınız kentsel dönüşüm kapsamına girmektedir. Bu alandaki binalarınızı kendi talebiniz doğrultusunda yenileyebilirsiniz. Binanız yerine depreme dayanıklı, modern, estetik, otoparklı, sosyal ve yeşil alanlara sahip yeni binaların inşa edilmesi için 31 Mayıs 2012 yılında 6309 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu çıkarılmıştır.

Kentsel dönüşüm için başvurulacak binadan sadece bir kişinin başvuruda bulunması yeterli olacaktır. Sakarya, İzmit, Erzincan ve Van depremlerinde can ve mal kaybına sebep olan depreme dayanıksız binaları yaşayarak gördük. Sizde depreme dayanıksız, riskli binalarınızı kentsel dönüşüm avantajlarından yararlanarak yenileyebilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Başvurusu

Kentsel dönüşüm projelerinde kişiler devlet teşvikli kredi alabilecekleri gibi, 18 ay boyunca 300 TL ile 600 TL arasında değişen kira yardımından da faydalanabilirler. Kentsel dönüşüm için ilk olarak yapının deprem risk raporu alınmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından deprem risk raporu lisanslandırılmıştır ve sadece yetkili şirketler tarafından verilmektedir. Raporun onaylanmasının ardından kentsel dönüşüm kredisi süreci başlamaktadır. Bina inşası için müteahhit seçimi yapıldıktan sonra, kentsel dönüşüm kredisi veren bankalara başvuru yapılır. Kentsel dönüşüm kredisi her daire başına en fazla 100 bin TL’dir. Bu para doğrudan müteahhidin hesabına aktarılmaktadır. İnşaat yapımı sürecinde bu para kullanılmaktadır. Kişiler binayı boşalttıktan sonra aldıkları kira yardımı ile bu süreçte başka bir evde kalabilirler. Firmaların tarafından yetkilendirilen müteahhitler kentsel dönüşüm projelerini kaliteli bir şekilde tamamlayarak daha modern ve güzel bir görüntüye kavuşmasını sağlarlar.

Kentsel dönüşüm projeleri son 10 yılda büyük bir artış göstermiştir. Projede, belediyeler ve yapı taahhüt firmaları yer almaktadır.

İlanları Karşılaştırın