İYİ FİYATA EV SATIN ALDIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ
  • 08-09-2018
  • 648 Görüntüleme
  • A +
  • A -

İYİ FİYATA EV SATIN ALDIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ

İYİ FİYATA EV SATIN ALDIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ?

Bir evin satın alınma fiyatının değerlendirilmesi benzer konum, büyüklük ve kalitedeki  benzer diğer evler ile karşılaştırılması ile isabetli olarak anlaşılabilir.

Evi iyi fiyata aldığınızın önemli kriterlerinden biri de benzer evlerin getirdikleri kira gelirlerine göre değerlendirmesi ile yapılabilir. Bir ev getirebileceği kira değerleri üzerinden kendini ne kadar kısa süre içinde amorti edebiliyor ise o kadar iyi fiyata alınmış anlamına gelir.  Yani evin iyi fiyata alındığının önemli bir ölçütü evin amortisman süresinin kısalığıdır.

Evin değerini belirleyen faktörlerin başında evin yapım ve malzeme kalitesi, bulunduğu bölge, ulaşım olanakları, sağlık ve eğitim olanaklarına olan mesafeleri olduğu kadar evin bulunduğu bölgenin sosyal yapısı ve sosyal çevre de önemli bir yer tutar.  Birbirine oldukça yakın olan bölgelerde bile hatta aynı mahallede sosyal çevrenin etkisi ciddi farklar yaratabilir. Okula, durağa aynı mesafede olmasına rağmen bir alt sokaktaki sosyal yapı evin değeri üzerinde büyük değişiklilere neden olabilir.  Benzer şekilde mimarisinin farklı ve etkileyici olması, çevre düzenlemesi ve güvenlik gibi  faktörlerde göz önüne alınmalıdır.

Evin satın alınacağı bölgedeki altyapının hazır ve yeterli olası, yeşil alanların miktarı, otopark olanakları evin fiyatını yükselten diğer faktörlerdendir.

Ev Fiyatları

 

Evin fiyatını neler etkiler ?

Evin fiyatını belirleyen arsa değerleri, konum ve inşaat kalitesi gibi faktörlerin etkisinin yanıltıcı olmaması için alınacak her evin aynı yerlerdeki benzer örnekleri ile mutlaka bire bir karşılaştırılması gerekir. Yeni yerleşim alanlarında arsa fiyatlarının merkezdekilere göre daha ucuz olması ve olası altyapı eksiklikleri satın alınacak evin fiyatında fark yaratacaktır.

Çünkü satın alınan evlerin tamamına yakınında fiyatın büyüklüğünü belirleyen asıl unsur arazi maliyetidir. Talep gören merkezi yerlerde kısıtlı olan son arsalara inşa edilen binalarda daire fiyatlarının, şehrin yeni gelişmekte olan bölgelerindeki ev fiyatlarından yüksek olması kaçınılmazdır.

İlanları Karşılaştırın