TOKİ’ye başvuru nasıl ve nereden yapılır?
  • 13-01-2019
  • 10,333 Görüntüleme
  • A +
  • A -

TOKİ’ye başvuru nasıl ve nereden yapılır?

Toki başvurularının nasıl ve nereden yapılması gerektiği bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bizde size bu işlemlerin nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiğini kısaca özetlemek istiyoruz.

TOKİ tarafından inşa edilen konutlar, başvuru süresinde sadece belirlenen şartları sağlayan uygun olan kişilerin sisteme katılmasına izin verilecek şekilde sahiplerine sunuluyor. Evin alınabilmesi için şartlara uymaya ek olarak, kurum tarafından noter eşliğinde düzenlenecek olan çekiliş de katılmış olmanız gerekiyor. Şimdi gelelim TOKİ ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birine: TOKİ’ye başvuru nereden nasıl yapılır? Binlerce aday arasında projede kaç adet daire bulunuyorsa, daire adeti kadar ev sahibi belirlenmektedir. Başvurunun şartlara ve ev çekilişlerine projeler için özel olarak yapılması gereklidir.

TOKİ başvuru şartları nelerdir?

TOKİ’ye yapılacak olan başvurular için belirlenmiş olan en düşük yaş sınırı 25’dir. 25 yaşının altındaki bireylerin özel durumlar dışında herhangi bir nedenle TOKİ sistemine kayıt olması ve ev satın almak için girişimde bulunması malesef ki mümkün değildir. Ev alacak olan kişilerin bulunduğu bölgeye en az bir yıl boyunca kayıtlı olması gerekiyor. Kaydının bir yıldan uzun olduğu bilinen kişilerin ayrıca ailelerindeki herhangi bir ferdin üzerine ev bulunmaması gerekiyor. TOKİ sistemine giriş yapılabilmesi için 25 yaşının altında olması da kabul edilen kişiler sadece eşi vefat etmiş, çocuklu ve dul kadınlardır. Bunun haricinde yaş sınırının altındaki bireylerin başvuruları kabul edilmeyecektir.

Hanenizin aylık gelirinin net üst limiti olarak belirlenen 3 bin 200 Türk Lirası’nın üzerinde olmaması gereklidir. Bu sayede TOKİ ile ilgili her türlü başvurunun orta ve alt kademede olan insanlar tarafından gerçekleştirilmesi sağlanıyor. Aynı aile bünyesinde başvuruların her fert tarafından yapılması mümkün değildir. Ailede sadece bir kişi tarafından TOKİ’ye yapılacak olan başvurular kabul edilir. Daha önce TOKİ sistemine kayıt yaptırmış ve evini almış olanların yeni bir ev alması mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların TOKİ’den ev almasına izin verilmez. Şehir aileleri, vazife malulleri, dul ve yetimler, yüzde 40’un üzerinde engeli bulunan vatandaşlar, emekliler ve diğer alıcılar başvuru yaparak ev sahibi olabilir.

TOKİ başvurusu ve ödemeleri

Başvurunuzu yapabilmeniz için evin bulunduğu ildeki Halkbank veya Ziraat Bankası şubelerine gitmeniz gereklidir. Yapılacak olan başvurularda Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanmalıdır. Bu sözleşmenin peşinat bedeli ve daire bedeli gibi farklı ödeme tutarları bulunacaktır. TOKİ’ye başvuru nereden nasıl yapılır? Dairenin toplam bedelinin yüzde 10’u oranında peşinat alınması sağlanır. Ardından bu tutarın binde 5’i olacak şekilde banka tarafından komisyon kesilir. Kesilen komisyon tutarının ise yüzde 5 oranında vergi ödenmesi gereklidir. Evin satın alınmasıyla ilgili her türlü bedelin taksitlendirilmesiyle ilgili imkan bulunduğu gibi, bankaların ve TOKİ’nin cayma hakkı sunduğu açıklanmıştır.

Eğer 14 gün içerisinde konutla ilgili başvurunuzu geri çekmek ve aldığınız krediyi geri ödemek isterseniz herhangi bir yaptırımla karşılaşmaksızın tüm işlemlerin geri alınması sağlanır. Her yılın Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleştirilen memur maaşlarındaki artışla birlikte zamların oranına bağlı olarak borç tutarı ve aylık taksitler yeniden belirlenecektir.

İlanları Karşılaştırın