YIKMA RUHSATI NEDİR?
  • 14-03-2018
  • 633 Görüntüleme
  • A +
  • A -

YIKMA RUHSATI NEDİR?

YIKMA RUHSATI NEDİR?

Tehlike arz eden binaların yıkılması için belediyeden resmi yıkma ruhsatı izni alınması gerekir. Bina risk taşıyorsa yıkılması kanunlarla zorunlu görülmektedir. 

Binanın risk taşıması durumunda binada ki tüm kat maliklerinin binanın yıkımı için onay vermesi gerekir. Kat malikleri ortak karar protokolünü noter huzurunda onayladıktan sonra belediyeye yıkım ruhsatı almak için başvurulur. Hak sahiplerinden bir kişinin ortak karar sözleşmesi ile belediyeye başvurması yeterlidir. Son yıllarda şehirlerde kentsel dönüşüm kapsamında riskli binalar bu şekilde belediyeye bildirilmekte ve yıkım ruhsatı çıkarılmaktadır. Eğer binanın yeniden yapılması için bir müteahhit ile anlaşıldıysa kat malik ve hak sahipleri adına müteahhit belediyeye yıkım ruhsatı için başvuruda bulunabilir.

Binanın bulunduğu belediyeye başvuru yapılması gerekir. Binanın yıkım ruhsatı için başvuru yapılmadan önce binada oturan kiracıların dairelerinden tahliye edilmiş olması ve binanın tamamen boşaltılmış olması gerekir.

Belediyeye yıkma ruhsatı başvurusunda bulunmak için bazı belgeler gerekmektedir. Bunlar;

  1. Başvuru dilekçesi
  2.  Binada ki kat maliklerinin listesi ve bina tapusu
  3. Hak sahiplerinin noter onaylı muvafakatnameleri
  4. Binanın riskli olduğuna dair rapor
  5. Binaya ait elektrik, su, internet, doğalgaz, telefon gibi aboneliklerin iptal edildiğini gösteren belgeler
  6. Binaya ait emlak vergisi olmadığına dair belge
  7. Binanın boş halinin fotoğrafı

Bu belgeler ile hak sahipleri ya da anlaştıkları müteahhit bağlı bulunulan belediyeye yıkma ruhsatı başvurusunda bulunabilirler. Belediye, başvuru yapıldıktan 6 iş günü içinde ruhsatı hazırlar ve kat maliklerini bilgilendirir. Yıkım ruhsatı çıktıktan 60 gün içinde de yıkım işleminin gerçekleştirilmesi gerekir.

60 gün içinde bina yıktırılmamış ise belediye 30 günlük ek süre verir. Bu sürede de yıkım gerçekleşmedi ise yıkım işlemi idare tarafından gerçekleştirilmektedir.

İlanları Karşılaştırın