YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARTABİLİR Mİ?
  • 29-04-2018
  • 771 Görüntüleme
  • A +
  • A -

YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARTABİLİR Mİ?

YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARTABİLİR Mİ?

İçinde kiracı olan bir ev satın aldıysanız, kira kontratını da kabul etmiş sayılırsınız. Eski ev sahibinin kiracı ile arasındaki kontrat şartları aynen geçerli olmakla birlikte kontratın tarafı sayılmaktasınız. Bu durumda yasalar kiracının mağdur olmaması açısından kiracıyı korumaya yöneliktir. Kiracıyı yasal yolla evden çıkarmak zaman alacaktır. Bu durumda yapılması gereken evi alırken kiracı ile görüşmek ve her iki tarafında mağdur olmayacağı bir çözüm yolu bulmaktır. Tabi ki bu anlaşmayı yasal zemine taşımak gerekir. Sözlü anlaşmaların bu gibi durumlarda yasal hükmü bulunmamaktadır.

Satın aldığınız evde ikamet eden kiracı ile bu tür bir anlaşma sağlanamadığı durumlarda ne gibi yollar izleyebilirsiniz?

Yapılması gereken ilk iş kiracıya bir ihtarname göndererek evi altı ay içinde boşaltmasını talep edebilirsiniz.  Bunun için yasal süre evin tapusunun alınmasından itibaren bir aydır.

Kiracıya ihtarname ulaştıktan sonra kiracı, kira sözleşmesi bitiminde veya en geç 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorundadır. Bu durumda yeni aldığınız evde hemen yaşamaya başlama olanağınız bulunmamaktadır. Evi alırken 7 aylık bir süre sonunda evinizde yaşamaya başlayacağınızı göz ardı etmemeniz gerekmektedir.

Eğer kira kontratında evin satılması halinde ne gibi yol izleneceği konusunda özel madde belirtilmemiş ise kiracının evin satılması sırasında ve akabinde evden çıkarılması söz konusu değildir. Ancak kiracı yükümlülüklerini yerine getirmiyor ise hukuki yolla evden çıkarılması mümkündür. Kiracının yükümlülükleri kira bedelini zamanında ödemesi ve kontratta yazılı kullanım amacına uygun kullanmasıdır. Örneğin konut olarak kiraladığı bir evi ticarethane olarak kullanamaz.

Peki hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilirsiniz?

Kiracı bir yıl içinde iki kere kirasını zamanında ödemez ise noter aracılığı ile ihtarname çekerek dava açabilirsiniz.

Kiracıya ve de eşine ait aynı yerleşim yerinde bir evi var ise ihtarname çekmeye gerek kalmadan tahliye davası açabilirsiniz.

Sizin ya da alt ve üst soyunuzun bu eve ihtiyacı varsa ve bunu ispat edebiliyorsanız kiracıya ihtarname çekerek dava açma hakkına sahip olabilirsiniz.

İlanları Karşılaştırın