TEDAVÜL NEDİR
  • 15-04-2018
  • 3,916 Görüntüleme
  • A +
  • A -

TEDAVÜL NEDİR

TEDAVÜL NEDİR?

Tedavülün sözlük anlamı geçerliliktir. Hukuk dilinde tedavül ise el değiştirmek anlamında kullanılmaktadır. Evrak, dosya, para, çek, bono gibi değerlerin elden ele geçmesi ve kullanılmasıdır.

Genellikle tedavülden kalkmak olarak günlük hayatta duyduğumuz geçerliliğini yitirme, kullanılmaz hale gelme anlamında kullanılan tedavül, tapu ve kadastrolarda ve senet sözleşmelerinde de evrakları belirtmektedir.  Tapu kayıtlarının tedavülleri dendiğinde geçmişteki eski tapulardan bahsedildiği anlaşılır. Tedavül edilen senet dendiğinde de söz konusu senedin elden ele geçtiği anlaşılır.

Tedavül etmek dendiğinde hukuki anlamından bahsediliyor demektir. Tedavül etmek, elden ele dolaşmak anlamındadır. Tedavülden kalkmak ise genellikle eski paralar için kullanılmakta ve artık kullanılmamakta olduğunu belirtmektedir. Tedavüle sokmak ise para için söyleyecek olursak yeniden kullanıma alınmasıdır. Tedavüle çıkarmak, altın, bono ve parayı piyasaya sürmek, kullanıma çıkarmaktır.

Tedavül senedi bir hukuk terimidir. Anlamı ise kısa vadeli bir alacağı temsil eden senet ve menkul değerdir. Hamiline yazılı olur ve para gibi el değiştirir.

Tedavül kelimesinin her ne kadar birçok anlamı var gibi görünse de farklı kategorilerde aynı ve benzer anlamda kullanılmaktadır.

Tedavülden kalkmış ve kullanılmaz bir senedi, damgayı, parayı kullanmak ve piyasaya sürmek suçtur. Burada tedavülden kalkan senedi düzenleyen sorumludur. Düzenleyen kişi kabul edilmemesi durumunda sorumluluğunu bertaraf edebileceğini düşünse de ödememiş kabul edilir. Parayı tedavülden kaldırma ve sürme hakkı sadece Devlet kontrolünde ki bazı bankalara verilmiştir. Ülkemizde bu konuda TC Merkez Bankası yetkilidir.

Emlak literatürü ve Tapu Kadastroda tedavülü açacak olursak, gayrimenkullerin mülkiyetinin satış, bağış, trampa gibi yollarla el değiştirmesi ve başkasının kullanımına geçmesi söz konusu olmaktadır.

İlanları Karşılaştırın