TARLA NEDİR?
  • 14-03-2018
  • 1,225 Görüntüleme
  • A +
  • A -

TARLA NEDİR?

TARLA NEDİR?

Belli sınırları ve alanı olan, tarım yapmaya elverişli toprak parçasına tarla denir. Tarlalarda tarım yapılarak bitkisel ürünler yetiştirilmektedir. Üretilen bu bitkisel ürünler kazanç elde etmek amacı ile satılmaktadır. Tarlaların sınırları belediyenin ilgili birimlerince belirlenmekte ve tarla sahiplerine tarla tapuları tahsis edilmektedir. Oldukça büyük tarım arazisi olan tarlalar gibi kişilerin kendilerine yetecek kadar küçük bahçe büyüklüğünde tarlalarda bulunmaktadır.

Bir tarlada birden çok ortak olabilmektedir. Şahıslar ortaklı tarlalarını kendi mülkiyetinde toplayabilirler. Bunun için diğer hisse sahiplerinin hisselerini satın almaları gerekir. Tek tapı üzerinde birleştirilen bu tarlalar için ya da yeni bir tarla almak isteyenler için bankalar kredi vermektedir. Bu tarla kredisi için çiftçilerin bir bankaya başvuru yapması gerekir. Devlet de tarımsal üretimin arttırılması için çiftçilere ihtiyaç kredi vermektedir. Tarımsal üretimin arttırılmasının bir yolu da dağınık halde farklı kişilerin mülkiyetinde olan tarlaların birleştirilmesi ve ortak amaçla ürün yetiştirilmesidir. Bunun için devlet bu gibi durumlarda çiftçilere tarla kredisi, ihtiyaç kredisi vermektedir. Aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatifi tarafından da tarla kredisi verilmektedir. Bankalar tarla kredisi vermek için şahıslardan çiftçilik belgesi talep etmektedir. Ayrıca satın alınacak tarlanın ekspertiz tarafından belirlenmiş değeri belgelendirilmelidir.

Bir tarlanın kime ait olduğunu, tarlanın sınırlarını, kaç parsel olduğunu www.parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden öğrenmek mümkündür. Devlet’ in yasal sitesi olan bu sistemde tapuya kayıtlı tüm tarla bilgileri sorgulanabilir ve bilgi edinebilinir. 

TARLA KİRA SÖZLEŞMESİ

Bir şahıs kendi mülkiyetinde olan tarlayı kendisi işlemeyip tarımsal ürün yetiştirecek başka kişiye kiraya verebilir. Bu kiralamanın kanuna dayalı hukuki bir sözleşme ile yapılması gerekir. Bu resmi sözleşmeye tarla kira sözleşmesi denir. Tarla satın alırken veya kiralarken tarla parsel sorgulama sitesinden bilgi alınabilmektedir.

İlanları Karşılaştırın