TAKBİS NEDİR?
  • 09-04-2018
  • 963 Görüntüleme
  • A +
  • A -

TAKBİS NEDİR?

TAKBİS NEDİR?

Takbis açılımı Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’dir. Bir e-devlet projesi olarak bilgisayar ortamında Tapu ve Kadastroya ait bilgilerin sorgulanmasını sağlar. Bu sistem sayesinde vatandaşlar e-devlet şifreleri ile doğru ve güvenilir bilgiye kolayca ulaşabilmektedirler. Böylelikle hem hak kayıpları öğrenilip önlenmekte hem de gerekli olduğu zamanlarda Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ ne gitmeye gerek kalmadan bilgilere ulaşılmaktadır.

Takbis Sistemi,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2001 yılında başlatılarak yurt genelindeki tüm tapu kayıtları sayısal ortama aktarılmıştır.

Takbis sistemi ile mülkiyete ait bilgiler denetlenmekte, taşınmaz malların takibi yapılabilmektedir. Rüşvet ve yolsuzluğun önüne geçilmektedir. Kurum ve vatandaşlar hem bürokratik işlemlerin sıkıntılarından kurtulmuş olmakta hem de memurun hata yapmasına karşı denetimi kolaylaştırmakta, hata ve noksanlıklar ortadan kalkmaktadır. Ayrıca vergi kayıpları da engellenmiş olmaktadır. Tapu sorgulaması ile vergi dairelerine aynı yetki verilmiş olup, satışlarda ve benzeri işlemlerde vergi kaçırma olaylarının önüne geçilmiştir.

Yurt dışındaki Türk vatandaşları da 2013 yılının Haziran ayından itibaren takbis sisteminden yararlanmaya başlamışlardır. Güncel ve güvenli bilgilere hızlı bir erişim sağlayan Takbis bilgi sistemi yurt içi ve yurt dışında yaşayan vatandaşlara büyük kolaylık sağlamaktadır.

İşlem yapma yetkisi olan memurlarda Takbis bilgi sistemine şifreyle girmektedir. İşlemi yapan memurun bilgilerine de Takbis sisteminden ulaşmak mümkündür.

TAKBİS SORGULAMA

Herkes Taşınmaz mallarının konumunu ve durumunu www.parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden sorgulayabilmektedir. Bunun için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme girmek yeterlidir. Taşınmazın bağlı olduğu il, ilçe, ada ve parsel seçilerek taşınmaz hakkında bilgilere ulaşılmaktadır.  

Ayrıca turkiye.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile takbis sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.

İlanları Karşılaştırın