ŞİRVAN NE DEMEK
  • 19-04-2018
  • 1,542 Görüntüleme
  • A +
  • A -

ŞİRVAN NE DEMEK

ŞİRVAN NE DEMEK?

Şirvan Farsça kökenli bir kelime olup birçok anlamı vardır. Şirvan, Siirt iline bağlı bir ilçenin ismidir. Aynı zamanda aslan barınağı, tarla bekçisi ve çeltik tarlalarının su dağıtımını yapan kişi gibi anlamları da bulunmaktadır. Özellikle Doğu Anadolu’ da erkek çocuklara verilen isimlerden biridir.

Emlak ve gayrimenkul sektöründe ise çatı katında veya dükkanların üzerinde bulunan basık odalara Şirvan denmektedir. Şirvan denen çatı katları genellikle depo olarak kullanılmaktadır. Ancak yapı planının uygun olması durumunda iyi bir yalıtım sağlanarak farklı tasarımları ile oda, çocuk oyun alanı, hobi odası, yatak odaları olarak da kullanılabilmektedir. Şirvanların değerlendirilebilmesi için yeterli ölçülere sahip olup olmadığı ve imar durumuna uygun olması araştırılır. Eğer uygunsa istenilen mekanlar uygulanabilir.

Şirvan bölümlerinin mevsim koşullarının olumsuz etkilerinden korunuyor olması gerekir. Bunun içinde ısı yalıtımının yeterli olması gerekir.  Isı yalıtımı doğru yapılmış şirvanlar yaz kış kullanıma elverişli olmaktadır. Isı aşağıdan yukarıya doğru yükseldiğinden Şirvan olan binalarda alt katlardan çıkan ısı bu bölümde tutulmakta ve alt katların sıcaklığını muhafaza etmektedir.

Şirvan odalarında çatı eğimlidir. Düz bir tavan olmadığı için eşya yerleşiminde eşyaların yükseklikleri ve konumları iyice hesaplanmalıdır. Standart düz tavandan daha farklı tavan kaplamaları ve dekorasyon öğeleri kullanılabilir.

Şirvan oda çatı pencereleri, birçok durumda tavan üzerine konumlanmıştır. Dolayısı ile pencerenin açma kapama mekanizması ve ısı su izolasyonu sorunları, penceresiz bölümlerde yapılması gereken izolasyon önlemleri gibi dikkatlice çözülmelidir. Skylight denilen ve gökyüzüne açılan geniş pencerelerden bol gün ışığı alınabildiği gibi gündüz ama özellikle gece vakitlerinde muhteşem gökyüzü görüntülerini izleme şansı verir. Gökteki koskocaman dolunayı yatılan yerden izleme fırsatı verir. Bu yönü ile Şirvan odalar emsalsiz bir karakter kazanır.

İlanları Karşılaştırın