SANDIK ODASI NEDİR
  • 15-04-2018
  • 2,066 Görüntüleme
  • A +
  • A -

SANDIK ODASI NEDİR

SANDIK ODASI NEDİR?

Eski Türk evlerinde kullanılmayan eşyaların saklandığı, penceresiz odalara sandık odası denirdi. Günümüzde de evlerin ışık görmeyen ve kullanılmayan cephelerinde sandık odaları yeniden tercih ediliyor. Genellikle müstakil evlerde rastlanan sandık odaları büyük apartman dairelerinde de karşımıza çıkmakta.

İnsanlar sandık odası olan evleri daha çok tercih ediyorlar. Kullanmadıkları eşyaları atmak yerine bir gün lazım olur düşüncesi ile saklamak istiyorlar. Bunun dışında yazlık ve kışlıkları, çeyiz eşyalarını, büyüyen çocukların oyuncaklarını, geçmişe ait saklamak istedikleri anı yüklü eşyaları sandık odasında muhafaza etmek tercih nedenleri arasındadır.

Sandık odası olarak kullanılacak odada pencere, balkon, taşıyıcı kiriş bulunmaz. Tamamen depolama için kullanılır. İsminin sandık odası olması, eskiden eşyaların sandıkta muhafaza edilmesinden gelmekte. Eski evlerde sandık odalarında sandıklar içinde saklanan eşyalar, günümüzde kutularda, hurçlarda ve kolilerde muhafaza edilmektedir. Ancak sandık odası ismi değişmeden günümüze gelmiştir.

Özellikle kırsal kesimlerde sandık odası kullanımı yoğun olarak devam etse de şehir yaşamında ve yazlıklarda tercih edilmektedir. Genelde insanlar satın aldıkları evin uygun bir yerinde sandık odası olmasını istiyorlar. Ve evlerini ona göre tasarlıyorlar. Kiralık evlerde pek fazla rastlanmasa da sandık odası olan evler kiralayana büyük avantaj sağlamaktadır. Tabi ki sandık odası olan kiralık evlerin fiyatı da normal evlere göre daha fazladır.

Sandık odaları tüm kullanılmayan eşyaları barındırıyor. Bunların içinde değerli eşyalar da bulunuyor tabi ki. Elektronik eşyalar, antikalar, tekstil ürünleri gibi. Bu yüzden sandık odalarının rutubetsiz olması, böcek ve haşerelere karşı korunması, toz almaması oldukça önemlidir. Yerleştirilmesi de düzgün yapılmalıdır. Üst üste eşyalar gelişi güzel saklandıklarında her türlü kazaya neden olabilirler. Bu yüzden yeni ev sahibi olacaklar sandık odalarını bu detayları düşünerek tasarlarlarsa çok daha kullanışlı bir mekan yaratmış olurlar.

 

İlanları Karşılaştırın