ŞALE NEDİR
  • 23-04-2018
  • 1,574 Görüntüleme
  • A +
  • A -

ŞALE NEDİR

ŞALE NEDİR?

Şale, orman içinde geniş saçaklı alçak çatısı olan ahşap dağ evidir. Fransızca da dağ evi anlamına gelen chalet sözcüğünden Türkçeye şale olarak geçmiştir. Fransa Alpleri, Tirol, Bavyera Alpleri’nde oldukça fazla tercih edilen şale 19. Yüzyıl Osmanlı mimarisinde de örneklerine rastlıyoruz.

Şale evleri genellikle kare ya da dikdörtgen olmakta, 7-15 cm kalınlığındaki kalaslardan inşa edilmektedir. Çift kanatlı pencereleri, balkonu olan şale evleri 2 ya da 3 katlı tasarlanmaktadır. Günümüzde daha çok Abant Gölü, Bolu civarında Gövem Köyünde gördüğümüz şale evleri şehrin kalabalığı ve stresinden kurtulmak isteyenlerin tercih ettiği yapılardır.

Osmanlı döneminden günümüze gelen şale evlerinden örnek vermek gerekirse Yıldız Sarayı Şale köşkünden bahsedebiliriz. Köşk, üç katlı, ahşap ve kâgir kullanılarak inşa edilmiştir. Dışa açılan yedi kapısı, ahşap panjurlu pencereleri biri mermer, ikisi ahşap zarif merdivenleri bulunmaktadır. Yapının en dikkat çekici mekânı tören salonudur.

Son yıllarda yazlık ev almanın yanı sıra kışlık ev tercih edildiğini görüyoruz. Özellikle orman içinde şale evlere olan ilgi artmış durumda. Şale evlerin başlıca özellikleri üçgen çatıları ve geniş saçaklarıdır. Verandası, balkonları küçük iki kanatlı pencereleri ile farklı bir mimari sergilemektedir. Yüksek tavan ve oldukça geniş salonları ve oldukça geniş giriş kapıları bulunmaktadır.

Günümüzde şale evler her ne kadar modernize edilerek inşa edilse de geleneksel şale evlerinin kültüründen uzaklaşmamaktadır. Özellikle ahşap kullanımında gelenekselliği sürdürürken çağdaş çizgiler yansıtmaktadırlar. Şale evlerin dış mekanında koyu renk, iç mekanında açık renk ahşap kullanılmaktadır. Pencere pervazlarında koyu renk ahşap kullanılarak dağ manzarası ile uyum sağlanmaktadır. Geleneksel mimarinin hakim olduğu ancak çağdaş çizgileri de barındıran şale evler her geçen gün daha fazla tercih edilmekte ve yaşam tarzı haline gelmektedir.

İlanları Karşılaştırın