SAHİBİNDEN NEDİR?
  • 13-03-2018
  • 839 Görüntüleme
  • A +
  • A -

SAHİBİNDEN NEDİR?

SAHİBİNDEN NEDİR?

Sahibinden kelimesi genellikle aracı olmaksızın ve komisyon ücreti ödemeden satıcı ve alıcının kendi aralarında gerçekleştirdikleri ticaret terimlerinden birisidir. Sahibinden, alım- satım, kiralama ve devir gibi ticari faaliyetlerde bahsedilir. Bu tür ticari faaliyetlerde arabuluculuk yapan kurum ya da kişi yoktur.

SAHİBİNDEN SATILIK DAİRE ALIMI

Emlakçı aracılığı ile daire satın alırken ya da kiralarken satış ve kiralama bedeli üzerinden komisyon ödenmektedir. Daire satın alacak ya da kiralayacak kişiler maliyeti düşürmek için aracı olmamasını tercih etseler de bazı durumlarda hem anlaşmazlıklar hem de ekstra masraflarla karşılaşabilmektedirler.

Sahibinden alım – satım ve kiralama yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Genellikle emlakçı vasıtası ile daire satın alırken emlakçı tarafından dairenin özellikleri, konumu, tapu durumu araştırılır ve alıcıya detaylı bilgi verilir. Sahibinden daire almayı düşünüyorsanız tüm bu detayları araştırarak karar vermeniz gerekir. Öncelikle daireyi görmek ve olası masrafları hesaplamak lehinize olacaktır. Bunun içinde iyi bir inceleme ve belki de işten anlayan ustalardan yardım talep etmek gerekebilir.

Dairenin bulunduğu yer ve konumu önemlidir. Özellikle ulaşımı kolay olmalı ve çevresinde alış veriş, sağlık kurumu, okul gibi sosyal olanaklar olup olmadığı iyice belirlenmelidir.

Daire alırken en önemli hususların başında dairenin tapuda ki kayıt durumunu öğrenmek gelir. Öncelikle belediyeye giderek tapu kayıt durumunu öğrenin. Bu konuda faaliyet gösteren tapu hizmeti veren firmalardan da yardım alabilirsiniz. Dairenin kay mülkiyeti var mı, kat irtifak hakkı var mı? Bunlar daireyi almadan araştırılması gereken önemli hususlardır.

Sahibinden daire alırken mutlaka piyasa araştırması yapmanızı öneriyoruz. Emsal özelliklerde ve aynı bölgede daire fiyatları nedir?

Daireye ait borç olup olmadığını araştırın ve var ise bu borçların daire sahibi tarafından ödeneceği konusunda taahhüt alın.

Önemli hususlardan bir başkası da dairenin bulunduğu binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığıdır. Bu konuda resmi belge talep ederek deprem yönetmeliğine uygun olduğundan emin olun.

İlanları Karşılaştırın