ÖN BAHÇE DERİNLİĞİ NEDİR
  • 23-04-2018
  • 1,223 Görüntüleme
  • A +
  • A -

ÖN BAHÇE DERİNLİĞİ NEDİR

ÖN BAHÇE DERİNLİĞİ NEDİR?

Ön bahçe derinliği, binanın ön cephe sınırı ile parselin ön cephe sınırı arasında kalan bölümdür. İmar planına göre yola cephesi olan tüm bahçeler ön bahçe olarak adlandırılır. Ön bahçe derinliği imar planında düzenlenmemişse ya da birden çok yola cephesi olan bir parsel söz konusu ise yönetmelik kurallarına göre belirlenir.

İmar Yönetmeliğine göre ön bahçe derinliği asgari 5, yan bahçeler için 3 metredir.

Parselin yol tarafından dik olarak ölçülen derinliğinden ön bahçe ve arka bahçe mesafelerinden çıkarıldığında geriye kalan ve üzerine yapı yapılabilen mesafe bina derinliğidir. Parsel derinliği, ön bahçe mesafesi ve izin verilen bina yüksekliğine bağlı olarak değişebilir. 

Bina derinliği = (Parsel derinliği) – (ön bahçe mesafesi + bina yüksekliğinin yarısı) genel formülü ile hesaplanmaktadır. Burada en fazla olabilecek bina derinliğinin 40 metre olması ayrıca gereklidir. Bazı özel durumlarda bu formülden farklı uygulamalar yapılabilir.

Örnek verecek olursak;

Ön bahçe 5 metre, yan bahçeler 3 metre, arka bahçe 3 metre gibi çokça rastlanan bir imar durumunda parsel derinliğinin az olması nedeni ile hesaplanan bina derinliği 7 metrenin altında kalır ise arka bahçe mesafesi 2 metreye indirilebilir. Eğer aksi bir imar notu yok ise bina derinliğine 7 metrenin altında olmasına izin verilebilir. Burada arka bahçe mesafesinin en az 3 metre olması gerektiği önemlidir.

Köşe parsellerde yapı derinliği sadece kendi parselindeki bina derinliği hesaplamaları dışında yanlarındaki parsellerden gelen bina derinlikleri ile uyumlu olarak düzenlenir.  Köşe başında ki parsellerde yol tarafındaki yan bahçe yerine, o yol için tayin edilmiş ön bahçe mesafesi alınır.

İlanları Karşılaştırın