MÜTEAHHİT NEDİR?
  • 13-03-2018
  • 884 Görüntüleme
  • A +
  • A -

MÜTEAHHİT NEDİR?

MÜTEAHHİT NEDİR?

Müteahhit, bir işi veya projeyi sözleşme kapsamında üstlenerek temin edeceğini ve tamamlayacağını taahhüt eden gerçek ve tüzel kişidir. Genel bir kavram olsa da Türkiye’ de Müteahhit denince inşaat yapan kişi yani yapı müteahhitliği anlaşılmaktadır.

Müteahhitler iki şekilde çalışmaktadır. Ya kendi sermayelerini kullanarak yap – sat tarzında ya da belli bir kişiye ait arsa üzerinde kat karşılığı bina yaparak faaliyet gösterirler.

Tabi ki Müteahhit olmak belli bir sermaye, iskan ve tapu konularında kanuni yönetmelik bilgisi gerektirmektedir. Aldıkları işin finans, yapım, denetim ve pazarlama sorumluluğu tamamen kendilerinde olmaktadır. Tüm bu faaliyetleri yapmak ve yaptırmak Müteahhitlerin görevidir.

Müteahhitler, sadece bina yapmazlar. Restorasyon, altyapı inşaatı, kentsel dönüşüm ve her türlü inşaat işi Müteahhitin görev alanıdır.

Müteahhitlik yapmak için yetki belgesine sahip olmak gerekir. Müteahhitlik yetki belgesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Müteahhit olmak için gerekli belgeler, dilekçe, yetki başvuru formu, banka dekontu ve Ticaret odası oda sicil kaydı belgesinin aslıdır. Bu belgeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ ne başvuru yapmak gerekir.

Müteahhit başvurusu sorgulaması www.yambis.com.tr adresinden TC Kimlik Numarası ile yapılabilmektedir.

MÜTEAHHİT SÖZLEŞMESİ

Kat karşılığı Müteahhit sözleşmesinde işin yapılacağı yerin açık adresi, taşınmazın tapu sicil kayıt numarası, müteahhitin ve taşınmazın maliklerinin kimlik bilgileri belirtilmelidir. Sözleşmenin konusu ve taşınmaz sahibine verilecek daire, dükkan gibi mülklerin belirtilmiş olması gerekir. Ayrıca sözleşmede Müteahhitin sorumlulukları ve görevleri detayları ile belirtilerek tarafların imzalı onayı bulunmalıdır.

İYİ BİR MÜTEAHHİTTE OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Projenin tüm masraflarını karşılayabilecek finansal birikim

İyi referanslara sahip olması

Yeterli teknik eleman ve ekibe sahip olması ve ekibin uzman kişilerden oluşması

Dürüst ve güvenilir olması

İlanları Karşılaştırın