KROKİ NEDİR?
  • 11-03-2018
  • 2,457 Görüntüleme
  • A +
  • A -

KROKİ NEDİR?

KROKİ NEDİR?

Arazi, sokaklar, kavşak, yapılar, planlar gibi herhangi bir yerin herhangi bir ölçeğe bağlı kalmaksızın özelliklerini ve çevresi ile olan ilişkilerini gösteren çizimlere kroki denir. Plan ve haritadan farklı olan tarafı herhangi bir ölçek gözetilmemiş olması ve çizilen genelde çizilen yer ile ilgili temek bir fikir vermeyi amaçlamasıdır. Krokiler serbest el ile çizilebildiği gibi, cetvel veya bilgisayar ortamında da çizilebilirler.

Krokilerde özellikle çizilen yerin yakın çevresi ile olan ilişkileri gösterilir. Örneğin bir caddenin başlangıcından sağdan ikinci sokağı kroki ile kolayca ifade edilebilir ve anlaşılması kolaydır. Genelde plan gibi kuşbakışı bakışla çizilebildiği gibi bazen kesit veya görünüş bakıl açısı ile de çizilebilirler. Her ne kadar ölçekli olmasa bile mesafeler göz kararı bir şekilde orantılı olarak çizilmelidir. Yerine göre şema, renk, oklar ve diğer işaretler ve yazılı notlar ile anlatım desteklenebilir. Bilinen bir yon var ise gösterilmesinde fayda vardır.

Krokiler genelde bir yerin bulunması, yapılacak bir işin genel özelliklerin gösterilmesi, açıklanması için yapılmakla birlikte bir sokağın, metro duraklarının, alışveriş merkezlerinin ve benzer yapıların daha iyi tanıtılması kolaylığı içinde çizilebilirler. Bu çizimler şematik planlardır ve genelde renk ve yazılar ile desteklenirler. Nerdesiniz, çıkış nerede, şu mağaza nerede gibi sorulara basit bir açıklama yaparlar. Ayrıca turizm bölgelerinde belli başlı ziyaret yerlerinin nerede oldukları kolayca krokiler ile ifade edilebilir. Bu tür detaylı bir krokide, tanıtım logoları, semboller, rakam ve yazılar sıkça kullanılır. Okul durak, müze, tarihi eserler, gibi yerler için bir sembol kullanılabilinir. Ancak anlatımı desteklemek için bu sembol ve işaretler yazı ve rakamlar ile desteklenebilir.

Krokinin amacı basitçe amacı anlatmaktır ve belirli bir hazırlanma kuralı yoktur.

İlanları Karşılaştırın