İzmir’in İlk Kentsel Dönüşüm Projesi
  • 19-05-2018
  • 600 Görüntüleme
  • A +
  • A -

İzmir’in İlk Kentsel Dönüşüm Projesi

İzmir’in İlk Kentsel Dönüşüm Projesi

İzmir’in gündeminde uzun zamandır kentsel dönüşüm projesi yer almaktadır. İzmir 1. Derece deprem riski taşıyan bölgelerin arasında yer almaktadır. Burada inşa edilen birçok yapı deprem açısından riskli yapılardır. Bu sebeple bu risk taşıyan yapıların yıkılması gerektiği bir süredir konuşuluyor. Bu noktada İzmir’de kentsel dönüşüm önemli bir durum teşkil etmektedir.

Gayrimenkul sektörünün merkez kenti uzun yıllardır İstanbul oldu. Fakat İstanbul’da arsa arzının sınırlı olması ve diğer kentlerin talepleri üzerine inşaat firmaları yen kentlere yöneldiler. Yöneldikleri bu kentlerin başında ise İzmir gelmektedir. Özellikle İstanbul-İzmir arası mesafeyi 9 saatten 3,5 saate düşüren Otoyolu projesi, İzmir’de gayrimenkul yatırımlarında artış olmasını sağladı. İzmir’de yer alan inşaat firmalarının yanı sıra, İş GYO, Dap Yapı, Türkerler, Teknik Yap gibi firmalarda İzmir’e yatırım amaçlı geçiş yaptı.

Management Plus’ın kurucusu Haldun Ersen, Türkiye’nin çeşitli illerinde 2012 yılından bu yana kentsel dönüşüm zirveleri, sertifika programları ve kongreler düzenlemiştir. İzmir’de de bu konuda dikkatleri çekmek için bir etkinlik düzenliyor. Ersen şimdiye kadar şimdiye kadar 8 ilde toplamda 14 adet “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi” düzenlediklerini söyledi. Aynısını 2013 yılında İzmir’de de gerçekleştiren Ersen ikincisini 10 Mayıs tarihinde düzenlemeyi planlıyor.

İzmir’in gelişime açık bir il olduğunu dile getiren Ersen, 60’lı yıllarda İzmir’de inşa edilen yapılarda, otoparksız yapılar, çıkmaz sokaklar gibi çarpıklıkları ortaya çıkardığını söyledi. Ayrıca İzmir’i bu yanlış stratejiden döndürmek için büyük bir fırsatları olduğunu açıklayan Ersen, İzmir’in kentsel dönüşüm ile yeniden dizayn edilebileceğini ekledi. İzmir ciddi anlamda göç alan bir kent olduğundan bunu da iyi bir şekilde analiz etmek gerektiğini söyledi.

Konut üreticilerinin son zamanlarda yeni adresi olan İzmir aynı zamanda yüzde 18,5 oranıyla dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ikinci kent oldu.

İlanları Karşılaştırın