İkinci el gayrimenkulde KDV kalktı !
  • 09-04-2018
  • 803 Görüntüleme
  • A +
  • A -

İkinci el gayrimenkulde KDV kalktı !

İkinci el emlak ve gayrimenkul ticaretinde KDV 'nin kaldırılması emlak işinde olan vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı. Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yeni yasalaşan düzenlemeler ile ikinci el taşınmazlarda KDV ye son verilmiştir.

Katma Değer Vergisi kanunu başta olmaz üzere diğer kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılarak tasarı haline getirilen hükümler Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunca kabul edilerek resmen yasalaştı. 

Yasalaşan düzenlemeyle birlikte artık ikinci el emlak satışlarında ek olarak KDV ödenmeyecek. İlgili düzenlemeye göre, ikinci el taşınmaz ticareti yapan vergi mükellefleri mükellef olmayanlardan alınarak aslında değişiklik olmaksızın satışı yapılan ikinci el taşınmazların teslimi sırasında özel mahrah uygulamasını sağlayacak. İlgili işlemler sırasında matrah, taşınmazların alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar şeklinde hesaplanacak. 

 

Bu düzenleme ile birlikte emlak sektöründe ciddi bir haksızlığın sonlandırıldığını sözlerine ekleyen Altın Emlak Md. Mustafa Hakan Özelmacıklı; "Emlakçılar gerçek bir kişiden taşınmaz aldıklarında herhangi bir fatura alamıyor, lakin satış bedelinin tamamına fatura kesmesi ve KDV ödemesi gerekiyordu. Yapılan düzenleme ile artık satış bedelinin tamamına değil, alım bedeli düşüldükten sonra kalan tutara fatura kesilecek" şeklinde beyan verdi.

Kanunlar çerçevesinde arsasını metehahit'e veren arsanın sahiplerini de kapsayan bir düzenleme olduğunu söyleyen Özelmacıklı, sözlerini "Bu durumda arsa sahipleri sadece aldığı konut veya iş yeri için KDV ödeyecek. Ayrıca arsa sahibine kalacak konut veya iş yerlerine ilişkin arsa payının müteahhide devri söz konusu olmadığından, arsa sahibine bırakılacak konut veya iş yerlerinin maliyet bedelinin tespitinde arsa payı dikkate alınmayacak" şeklinde bitirdi. (İHA)

İlanları Karşılaştırın