İKAMETGAH NEDİR?
  • 09-03-2018
  • 617 Görüntüleme
  • A +
  • A -

İKAMETGAH NEDİR?

İKAMETGAH NEDİR?

Bireylerin sürekli oturduğu, yaşamını sürdürdüğü konutun bulunduğu yer ikametgahıdır. Gerçek kişilerin ikametgahı yaşadıkları yer olduğu gibi tüzel kişilerinde ikametgahı vardır. Dernek, vakıf gibi tüzel kişilerin faaliyetlerini sürdürdükleri, devlet kayıtlarında bulunan yerler ikametgahlarıdır. Adres değişikliklerinde hem gerçek hem de tüzel kişilerin değişikliği bildirmeleri zorunludur.  Ve her ikisinin de sadece bir ikametgah adresleri bulunabilir.

İKAMETGAH DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLUR?

Gerçek ve Tüzel kişiler sürekli yaşadıkları adresten başka bir adrese taşındıklarında ikametgahları değişmiş olacaktır. Bu değişikliği İl Nüfus Müdürlüğü’ ne giderek bildirmeleri, eski adreslerini kayıttan düşürüp yeni adreslerini kayıt ettirmeleri gerekir. Bunu yapmadıkları takdirde yaşayacakları olumsuzluklardan kendileri sorumlu tutulacaklardır. Adres değişikliğinde ikametgah kayıt değişikliği yapmak için verilen süre 20 iş günüdür. Bu süre içinde değişiklik yapılmadığı takdirde idari para cezası olarak belirlenen 50 TL ücret uygulanmaktadır.

İKAMETGAH BELGESİ NE İÇİN VE NEREDEN ALINIR?

Birçok resmi, özel ve ticari faaliyetlerde ikametgah adresi gerekmektedir. Banka hesabı açtırma, vize, pasaport, ehliyet başvurusu, cep telefon hattı açtırma, askerlik işlemleri, taksitli alışveriş işlemleri ve daha birçok faaliyette ikametgah belgesi istenmektedir. Bu gibi durumlarda şahıslar yaşadıkları İlin Nüfus Müdürlüğü’nden, mahallesinde ki muhtarlıklardan ve E- Devlet internet sisteminden ikametgah belgesi alabilirler. İkametgah belgesi resmi bir belgedir. Bu yüzden adres değişikliklerinin resmi makamlara bildirilmesi önemlidir.

İKAMETGAH SORGULAMA

Kişiler devlet kayıtlarında ikametgah adreslerinin neresi göründüğünü E-Devlet sistemine giriş yaparak ya da mahalle muhtarlıkları ve İl Nüfus Müdürlüklerine giderek öğrenebilirler. Eğer adres bilgileri yanlış veya eski ise değiştirmeleri gerekmektedir. Hiç kimsenin iki veya daha fazla ikametgah adresi olamaz. Her türlü bürokratik ve özel işlemlerinin yasal yollarla yapılabilmesi için ikametgah kayıtlarının doğru olması önemlidir.

 

İlanları Karşılaştırın