EV SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
  • 29-04-2018
  • 655 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EV SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

EV SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Bir ev satın alırken genellikle evin konumu, büyüklüğü, mevkii göz önünde bulundurulur. Bu çok doğaldır. Ancak en az bunlar kadar önemli bir konu da evin hukuki sorumluluklarıdır ve ne yazık ki bu konuda fazla araştırma yapılmaz.

Ev alımının dikkat edilmesi gereken kriterleri, evin satın alınması kararı verildiği andan satış sözleşmesine kadar olan süre içinde mutlaka önemsenmelidir. Nedir bu kriterler?

Bir ev satın almak istiyorsunuz ve net bir bütçeniz var. Bu bütçeyi esnetemiyorsunuz. Diğer yandan aileniz ile yaşayacağınız ev için belirlediğiniz bir standart var. Bunun dışına çıkmak istemiyorsunuz. Bu ev yaşayacağınız ve aile birliğini, huzurunu sağlayacağınız yer olduğu için öncelikle standartlarınıza odaklanmanız daha doğru olacaktır. Bu standartlar oda sayısı, ısıtma, okul, hastane, market gibi noktalara yakınlık, sosyal imkanlardır. Bütçenizi ve standartlarınızı netleştirdiğiniz de istediğiniz evi bulmanız çok daha kolay olacaktır.

Almak istediğiniz ev yatırım amaçlı ise ve hemen içinde yaşamayı düşünmüyorsanız daha farklı kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Gelişmiş, prima yerlerde ki bir evi tercih etmek yerine gelişmeye elverişli ve zaman içinde değerlenecek bölgelerde araştırma yapmanız çok daha avantajlı olacaktır. Uygun bir bütçe ile geleceğin prima yerlerinde ev satın alabilirsiniz. Bunun için bölge araştırması yapmanız gerekir. Bölgelerin gelişim hızı, yol projeleri, sosyal imkanlar için ayrılan araziler size ip ucu verecektir. Bu konuda TUİK nüfus gelişme raporlarından faydalanabilir, emlak danışmanlarından bilgi talep edebilirsiniz.

Ev almak için gerekli kriterleri netleştirdiğinizde yani bütçe, bölge ve ev alma nedeninizi netleştirdiğinizde internet üzerinde ki satılık evlere bakabilir ve ilginize çeken bölgede bir gayrimenkul danışmanı ile görüşebilirsiniz.

GAYRİMENKUL DANIŞMANINDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Öncelikle emlak danışmanının portföyü zengin olmalıdır. İhtiyaçlarınızı doğru bir şekilde anlayarak çözüm odaklı hizmet vermesi zaman kaybı yaşamamanız açısından önemlidir. Güven vermesi çok önemli. Hizmet bedeli, komisyon ve masraflar konusunda önceden sözleşme yapılması satış sonrası sıkıntı yaşamamak için gereklidir.

Aradığınız bulduğunuzda satın alma kararını verdikten sonra emlak danışmanından değerleme hizmeti talep etmeniz ve ev hakkında hukuki sorunlar olup olmadığını öğrenmeniz faydalı olacaktır. Tapu Müdürlüğü’nden mülk hakkında tüm bilgileri almak mümkündür.

İlanları Karşılaştırın