EMLAK NEDİR?
  • 07-03-2018
  • 664 Görüntüleme
  • A +
  • A -

EMLAK NEDİR?

EMLAK NEDİR?

Her türlü taşınmaz mallara emlak denir. Günümüzde en çok tercih edilen yatırım aracıdır. Bunun nedeni emlak fiyatlarının kur hareketlerinden ve ekonomik dalgalanmalardan fazla etkilenmemesidir.

EMLAK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Üç çeşit emlak vardır. Bunlar arsa, konut ve ticari gayrimenkuldür. Üzerinde konut bulunmayan ancak yapım izni bulunan araziler, bağ ve bahçeler arsa kategorisine girmektedir. Emlak konut kategorisinde ise daire, ev, villa, residence, köşk, yalı gibi içinde yaşanılan yapılar söz konusudur. Ticari emlak türü ise dükkan, mağaza, atölye, fabrika, ofis, depo, otel, pansiyon ve kamu binalarıdır.

EMLAKÇI NEDİR?

Emlak alım satımında aracılık yapan kişilere emlakçı denir. Başkalarının gayrimenkullerinin alım, satım ve kiralama işlerini komisyon karşılığında yapan kişilerdir. Emlakçıların görevleri sadece alım, satım ve kiralama olarak bilinse de imar planı çıkartma, çap belgesi alma, vergi muafiyeti alma, emlak beyannamesi düzenleme ve pazarlama faaliyetleri de görevleri arasındadır.

Emlakçı olmak için Emlakçılar Odası’ na kayıtlı olmak, vergi kaydı bulunmak ve belediyeden emlakçılık ruhsatı çıkartmak gerekmektedir. Bu belgelere sahip olmayanlar yasal emlakçı sayılmamakta ve cezai işlem uygulanmaktadır.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Taşınmazlardan alınan yıllık vergiye emlak vergisi denir. Tapuya kayıtlı tüm konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olanlar emlak vergisi ödemekle yükümlüdürler. Emlak vergileri taşınmazın bağlı olduğu Belediye’ nin vergi tahsilat birimlerine ödenir. Taşınmazın sahibi taşınmazının bulunduğu yerde değilse PTT havalesi ya da Belediye Banka hesap numarasına emlak vergi mükellef numarası ile emlak vergisini ödeyebilir.

EMLAK VERGİSİ SORGULAMA

Herkes adına kayıtlı taşınmazın emlak vergisini taşınmazının bulunduğu belediyenin web sitesinden ya da intvd.gib.gov.tr adresinden öğrenebilir.

EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA

Emlak Vergisi gayrimenkulün türüne göre hesaplanır. Belediye de ki rayiç bedel üzerinden hesap yapılmaktadır.  

İlanları Karşılaştırın