DUBLEKS NEDİR?
  • 07-03-2018
  • 1,140 Görüntüleme
  • A +
  • A -

DUBLEKS NEDİR?

DUBLEKS NEDİR?

İçten dahili merdivenler ile bağlanmış iki katlı yapılar için dubleks terimi kullanılmaktadır. Dubleks genel anlamda müstakil yani bağımsız iki katlı evler için kullanılsa da günümüzde apartman dairelerinin de içten merdiven bağlantılı 2 kattan oluşan daireler içinde dubleks ev, dubleks daire tanımı kullanılmaya başlanmıştır.

DUBLEKS ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İki kattan oluşan, ev, villa, yazlık gibi yapılar bitişik nizam veya bağımsız olarak yapılmaktadır.  Bahçe içinde dubleks, bahçe nizamı ikiz dubleks ve bitişik sıralı düzen dubleksler oldukça revaç görmektedir.

 Bunun yanı sıra apartmanda oluşturulan dubleks daireler genelde en üst katta ve üst katın çatı katı ile birleştirilmesi ile oluşturulduğunu görüsüz. Buna Çatı Dubleksi denir. Genelde daireye girişler alt kattan yapılıp içeriden üst kata ulaşılır. Alt katta mutfak, günlük yaşam alanlarına yer verilir iken üst kat daha çok yatak odaları ve banyoya ayrılmış şekilde tasarlanmaktadır.

Dubleksler ara katlarda da oluşturulabilir. Ülkemizde de bu türden ara dubleksler yapılmış olsa da imar durumları nedeni ile fazla ekonomik olmadıkları için çok fazla yapılmaktadır.

Çatı dubleksinden sonra en sık rastlanan dubleks daire türü ters dubleks denilen dubleks daire tipidir. Burada daireye giriş üst kattan yapılır ve alt kata kendi iç merdivenleri ile ulaşılır. Giriş katında mutfak ve genel yaşam alanları yapılır iken yatak odaları ve banyo alt katta oluşturulur.

 Dubleks evler ve daireler genel olarak konforlu ve rahat bir yaşam alanı sağlayan yapı çeşitleridir. Sosyal konutlardan farklı olarak daha çok üst gurup müşterilerin ilgisini çekerler.  Daha kaliteli malzemeler ile konfor ve kalite olarak üst düzeydedirler. Müstakil dubleksler özel bahçe tasarımları ve kaliteleri ile bu konuda en üst gelir gurubuna hitap eder. Apartman türü yapılarda da dubleksler hem yapıya yüksek prestij katarken kullanıcısına da müstakil evin getirdiği bir çok avantajı sunmaktadır. Özellikle çatı dubleksleri birçok durumda üst katların getirdiği güzel manzara avantajına sahiptirler.

İlanları Karşılaştırın