ASMA KAT NEDİR?
  • 04-03-2018
  • 1,196 Görüntüleme
  • A +
  • A -

ASMA KAT NEDİR?

ASMA KAT NEDİR?

Binaların en az 5.50 metre yükseklikte olan zemin katında yapılabilen, ön hizası bina ön cephelerine en fazla 3.00 metre yaklaşma mesafesinde ve en az 2.40 metre yükseklikte olma koşulu ile yapılabilen,  zemin kata bir merdiven ile bağlantılı ve dahil olduğu bağımsız bölümün bir parçası olarak inşa edilen katlara Asma Kat denir. Bu katlara ayrıca Ara Kat,  denmektedir.

Asma katlar adını oluşturulan katın üstündeki döşeme taşıyıcılarına çelik veya uygun bir çekmeye dayanıklı malzeme ile bağlanarak asılması ile yapılma tekniğinden almıştır. Bununla birlikte birçok asma veya ara kat taşıyıcı olarak asma sistemi kullanılmadan yapılmaktadır. En çok karşılaşılan hali ile zemin katta yapılan ticari kullanım amaçlı binalarda betonarme sistemi ile tasarlanırlar ve yapılırlar. Çok geniş açıklıklarda asma katı destekleyen ilave kolonlar tasarlanabilir. Asma katlarda yer tasarrufu amacı ile erişimde yuvarlak formda merdivenlerin kullanılması yaygındır. Ayrıca ahşap ve çelik konstrüksiyon asma kat yapımında sıkça kullanılmaktadır. Asma katın bir diğer çok kullanıldığı alan endüstriyel yapılardır. Genelde betonarme vata çelik ve kompozit beton döşeme tekniği ile yapılırlar. Dini yapılarda da sıkça asma kat uygulaması yapılmaktadır. Burada alt destek kolonları yapılabilir. Ara desteksiz en geniş asma katlar tiyatro, konser salonları gibi yapılarda uygulanır. Tüm kat yan ve arka perde, kirişler ve kolonlara taşıtılmaktadır. Önde sadece kuvvetli bir kiriş kullanılmakta olup bu kirişte yükleri yan ana taşıyıcılara aktarırlar. Alt katta zemine uzanan herhangi bir destek söz konusu değildir. Bunlar için daha çok balkon tabiri kullanılmaktadır.

Büyük asmakatlar gibi özellikle bungalov ve küçük evlerde yatma, oyun gibi amaçlar ile küçük asma katlarda yapılmaktadır. Bunlar için genelde daha hafif merdivenler hatta portatif merdivenler kullanılmaktadır.

İlanları Karşılaştırın