ANTRE NEDİR?
  • 04-03-2018
  • 3,422 Görüntüleme
  • A +
  • A -

ANTRE NEDİR?

ANTRE NEDİR?

Antre Fransızca’ dan dilimize gelmiş bir kelimedir. Kelime anlamı giriş olan antre en çok bina, apartman ve daire girişleri için emlak sektöründe kullanılan mimari bir terimdir. Ayrıca yemek menülerinde başlangıç yemeği olarak da antre kelimesi ile karşılaşmak mümkündür.

Apartman ve dairelerin giriş bölümü olan antre aynı zamanda odaların açıldığı bölümdür. Bir dairede odalar, banyo, mutfak gibi bölümler antreye açılmaktadır. Antre, eskiden evlerde ki sofa denen bölümlerle benzer özelliktedir. Özellikle eski Türk evlerinde odaların açıldığı bölüm olan alanlar sofa olarak nitelendirilirdi. Günümüzde apartman mimarisinde bunun yerini antreler aldı. Antreler sofalardan daha küçük olup odalara koridorlar ile ulaşılır.

ANTRE DEKORASYONU

Antreler ev dekorasyonunun en özen gösterilmesi gereken yerlerinden biridir. Genellikle evin salonu ve diğer bölümlerine özen gösterilmektedir. Oysa bir evin kapıdan girince ilk karşılaşılan bölümü antrelerdir. Bu yüzden evin dekorasyonu düşünülürken antreler göz ardı edilmemelidir.

Antre dekorasyonu denince akla ayakkabı dolabı, portmano gibi ihtiyaçlar akla gelmektedir. Bunların özenli seçilmeleri ve evin diğer bölümleri ile uyumlu olmaları gerekir. Genellikle yeni nesil evlerde antrelere ayrılan alan küçük olmaktadır. Bu yüzden özellikle ayna kullanılmalıdır. Aynalar bulundukları ortama derinlik katarak daha ferah görünmesini sağlar. Ayrıca antre ve antreye bağlanan koridorlarda duvarlara tablolar asılabilir. Küçük antreler için duvar rengi açık tonlarda seçilmelidir. Yine açık tonlarda halılar tercih edilmeli ve koridorlarda ki halılarla uyumlu olmalıdır.

Büyük antreler için büyük yer vazoları, uygun formda şemsiyelik gibi objeler tercih edilebilir. Ortama uygun şık sade bir avize ile aydınlatma sağlanabilir. Antreler için aydınlatma önemlidir. Antreler gün ışığı almayan yerler olduğu için loş ışık olmamasına özen gösterilmeli ve yeterli ışık sağlanmalıdır.

ANTRE MODELLERİ

Antreler genellikle kare, dikdörtgen şekilde koridorlarla bağlantılı alanlardır. L şeklinde olabileceği gibi tüm odaların ve bölümlerin açıldığı tek parça alanlarda olabilmektedir. Antrenin büyüklüğüne göre fonksiyonel mobilyalar, portmanto ve ayakkabılıklar tercih edilerek değişik formlar verilebilir.

İlanları Karşılaştırın