2018 Köprü Ve Otoyol Geçiş Ücretleri
  • 01-01-2018
  • 987 Görüntüleme
  • A +
  • A -

2018 Köprü Ve Otoyol Geçiş Ücretleri

Tüm araç kullanıcılarını ilgilendiren zamlı otoyol ve köprü geçiş ücretleri belirlendi. Ulaştırma bakanlığı 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçiş ücreti ile Otoyol geçiş ücretlerini araç sınıflarına göre açıklandı. 

2018 Köprü Ve Otoyol Ücretleri

Ulaştırma bakanlığı tarafından 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçiş ücreti ve Otoyol geçiş ücretleri araç sınıflarına göre açıklandı.

Ulaştırma bakanlığından 1 ocak 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak yapılan son açıklamaya göre; 2018 de geçerli olmak üzere Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Otoyollarda geçiş ücretlerine yüzde 10 ile yüzde 25 arasında değişen oranlarda zamlar yapılmıştır.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada ise; “Türkiye genelindeki Otoyol ve Boğaz Köğrülerinde geçiş ücretleri 1 Ocak 2018 Pazartesi günü saat 00:00 dan geçerli olcak şekilde yeniden düzenlenmiştir.”

Yapılan yolculuklarda süreyi kısaltıp yakıt tasarrufu sağlayan bu sayede kısa sürede ekonomik, konforlu ve güvenli ulaşım hizmeti sağlayan otoyol ve Boğaz Köprülerin uzun yıllar hizmet verebilmesi ve kullanım ömürlerinin uzatılması amacıyla bakım onarım hizmetlerinin düzenli ve sürekli olarak yapılabilmesine bağlıdır. Bakım onarım ve servis maliyetlerinin karşılanabilmesi için hizmet veren bu otoyollar ile Boğaz Köprülerinin (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü) 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlükte olan geçiş ücretleri için yeni bir güncelleme yapılmasına bakanlığımzca karar verilmiştir.

Yeni fiyatların uygulanması önceki yıllarda yapılan yöntemlere göre farklılıklar içermektedir. Bu yeni uygulama ile birlikte Araç sınıflandırma ve Coğrafi bölgeler baz alınarak yeni ücret modeli belirlenmiştir. Yine yeni fiyat uygulaması belirlenirken büyük şehirlerdeki toplu taşıma araçlarını özendirip trafik skışıklığını azaltmak ve buna bağlı olarak da araçların salgıladıkları zararlı emisyon gazını en aza düşürerek çevreyi korumak da hedefler arasında yer almıştır.

1.ve 2. Sınıf araçlara yapılan zam 3., 4., ve 5. Sınıf araçlara göre daha yüksek bir oranda tutulmuştur. Ticari faaliyet ağırlıklı olan 3., 4. Ve 5. Sınıf araçlara yapılan zam ise 1. ve 2. Sınıf araçlara göre daha az bir oranda tutulmuştur. Bazı Otoyollarda ise ticari araç sınıfına giren 3., 4. Ve 5. Sınıf araçlar için ek bir ücret artışı yapılmamış olup mevcut oranlar korunmuştur.

Otoyol ve Köprü lerde uygulanacak geçiş ücretleri;

  • 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Boğaz köprülerinde 1. Ve 2. Sınıf araçlar için ortalama %25 olarak belirlenmiştir. 3., 4. Ve 5. Sınıf araçlar için ise ortalam ücretler %10 seviyesinde arttırılmıştır.

Otoyollarda ise yapılan zam oranları ;

  • Mahmutbey – Edirne Avrupa Otoyolunda Birinci sınıf araçlar için %25, İkinci sınıf araçlar için ortalama %15, 3.4. ve 5. Sınıf araçlar için de ortalamada %10,
  • Anadolu istasyonu – Akıncı Kesimi Anadolu Otoyolunda Birinci sınıf araçlar için %25, İkinci sınıf araçlar için ortalama %15, 3.4. ve 5. Sınıf araçlar için de ortalamada %10,
  • İzmir – Çeşme Otoyolunda Birinci sınıf araçlar için %25, İkinci sınıf araçlar için ortalama %15, 3.4. ve 5. Sınıf araçlar için de ortalamada %10,
  • İzmir Aydın Otoyolunda Birinci sınıf araçlar için %25, İkinci sınıf araçlar için ortalama %15, 3.4. ve 5. Sınıf araçlar için de ortalamada %10,
  • Niğde, Mersin, Adana Batı, Adana Doğu, Gaziantep, Şanlıurfa ya bağlı Çukurova Otoyollarında ise Birinci sınıf ve İkinci sınıf araç ücretleri ortalamada %10 arttırılmış olup 3., 4. Ve 5. Sınıf araçlar için ücretlerde bir artış yapılmamıştır.

 

Tüm otoyol ve istanbul boğazı köprülerinde 6. Sınıf kategorisinde olan motorsiklet ücretlerinde bir artış yapılmamıştır. 6. Sınıf kategorisi için 2017 deki ücretler uygulanmaya devam edecektir.

2018 Boğaz Köprüsü ve Otoyol Ücretleri ise ;

  • Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücreti : 8,75 TL
  • 15 Temmuz Köprüsü geçiş ücreti : 8,75 TL
  • Otoyollar için en düşük geçiş ücreti : 2,5 TL,
  • Otoyollar için en yüksek geçiş ücreti : 25 TL olarak belirlenmiştir.

 

Araç sınıflarına göre Otoyol ve İstanbul Boğaz Köprülerinin geçiş ücret tarifesi Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı internet adresi www.kgm.gov.tr’de duyurulmuştur.

Merak edenler için ise Boğaz köprülerinden geçiş ücreti 2017 yılında 7 TL olduğunu da yazımızın sonuna ekleyelim.

İyi yolculuklar.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

İlanları Karşılaştırın